Na ovogodišnjem CroFestu nastupili su: Detroit Star Junior Tamburitzans, American Zagreb Junior Tamburitzans iz Clevelanda OH, St. George Tamburitzans iz Cokeburga PA, Carpathia Kulturgruppe (Carpathian Danub Swabian Club) iz Detroita, Selo iz Columbus OH i domaćini Nova Nada

Tradicionalni festival hrvatskog folklora i tamburice koji se održava u hrvatskoj zajednici Detroita i okolice pod nazivom “CroFest” ispunio je sva očekivanja. Dugogodišnji pokrovitelj i utemeljitelj ove festivalske priredbe je Hrvatski folklorni ansambl “Nova Nada“. CroFest je održan 1. ožujka u prostranoj dvorani Hrvatske crkve sv. Lucije u Troyu.
Ovo slavlje hrvatske kulturne baštine održava se već godinama u ovoj vrlo aktivnoj hrvatskoj zajednici, u gradu koji udomljuje nekoliko hrvatskih kulturno umjetničkih društava: Croatian Folklore Ensemble “Nova Nada”, Detroit Tamburitzans Orchestra i Detroit Stars Junior Tamburitzans. Sva tri nalaze se u sastavu odsjeka 351 “Zora” Hrvatske bratske zajednice i koriste se prostorijama Hrvatsko-američkog kluba u Warrenu, nedaleko Detroita.
Folklorni ansambl “Nova nada” utemeljen je 1995., a pod stručnim i umjetničkim vodstvom je Stevea Talana koji je pokretačka snaga i idejni vođa CroFesta. Rođen je u Americi, a roditelji su mu doseljenici iz Hrvatskog zagorja i Slavonije. Od rane mladosti zavolio je kulturnu baštinu svojih korijena i to ga je ponukalo da organizira CroFest. Steve dobro poznaje i kulturu drugih etničkih zajednica i uspješno surađuje s njima ili organizira zajedničke kulturne skupove.
Na ovogodišnjem CroFestu nastupili su: Detroit Star Junior Tamburitzans, American Zagreb Junior Tamburitzans iz Clevelanda OH, St. George Tamburitzans iz Cokeburga PA, Carpathia Kulturgruppe (Carpathian Danub Swabian Club) iz Detroita, Selo iz Columbus OH i domaćini Nova Nada.
Kulturno umjetnička društva u dvosatnom programu su svirkom, pjesmom i plesom obišla Kordun, Liku, Turopolje, Prigorje, Međimurje, Posavinu i Hercegovinu. Više od četiri stotine nazočnih izražavali su iznimnu radost i oduševljenje dugotrajnim aplauzima. Za nastavak zabave i narodnog veselja brinuo se je Tamburaški sastav «Zadnja stanica» iz Steeltona, iz Pennsylvanije.

Tekst: Franjo Bertović; Fotografije: Edward Pazo i Mirjana Bertović