Nastupilo je 28 kulturno-umjetničkih društava iz Kanade i SAD-a, a umirovljenom predsjedniku Luketichu veleposlanik Joško Paro uručio je Povelju RH kojom ga je odlikovao predsjednik Ivo Josipović

U gradu Clevelandu, u državi Ohio, od 31. listopada do 2. studenoga ove godine, održan je 28. Odrasli tamburaški festival Hrvatske bratske zajednice u Americi. Na festivalskoj pozornici, u hotelu Renaissance, nastupilo je 28 kulturno-umjetničkih društava iz Kanade i Sjedinjenih Američkih Država, koji su s velikom ljubavlju prenijeli publici tamburašku i folklornu hrvatsku baštinu. Odsvirane su mnoge stare i novije pjesme i izvedena kola u predivnim narodnim nošnjama iz Hrvatske i BiH. Prostrana dvorana bila je pretijesna da primi sve ljubitelje našeg folklora i glazbe u ovoj velikoj hrvatskoj zajednici grada Clevelanda i okolice.
Slavlju hrvatske kulturne baštine nazočili su mnogi predstavnici kulturnih i društvenih organizacija, veleposlanik RH iz Washingtona DC Joško Paro, izaslanica Hrvatske matice iseljenika iz Zagreba Mirjana Piskulić te vrh Hrvatske bratske zajednice na čelu s glavnim predsjednikom Edwardom Pazom i emeritus predsjednikom Bernardom M. Luketichem.
Predsjednika Luketicha ove je godine odlikovao predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović Poveljom RH koju mu je na TamFestu svečano uručio veleposlanik Joško Paro.
Na ovako visokom priznanju, koje je namijenjeno udrugama a po prvi put dodijeljeno pojedincu, predsjednik Luketich je odgovorio riječima zahvale i poručio okupljenima, da je HBZ postigla ovako zavidne rezultate samoprijegornim radom te je sloga članova i hrvatskog naroda od osobite važnosti za sve Hrvate u domovini i svijetu. Njegove riječi bile su popraćene dugotrajnim pljeskom i ovacijama.
Putem video zapisa emitiranih na ekranima u dvoreni upućene su čestitke i najbolje želje predsjednika Josipovića, bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, bivšeg ravnatelja HMI Nikole Jelinčića te Miroslava Škore i Tamburaškog sastava Gazde iz Zagreba.
Čestitkama i riječima zahvale prisutnima se obratila i Mirjana Piskulić u ime Hrvatske matice iseljenika i ravnatelja Marina Knezovića.
Služena je sveta, i tamburaška, misa koju je predvodio William Hristko uz asistenciju vlč. Jamesa Batcha te uz „ tamburaško“ vodstvo Marlene Luketich-Kochis.
Festival u Clevelandu bio je i više no uspješan, a sudionici su se vratili kućama puni lijepih dojmova i odlučni nastaviti s njegovanjem hrvatske kulturne baštine i čuvanjem hrvatskoga identiteta na sjevernoameričkim prostranstvima.

Tekst: Franjo Bertović