U Burlingtonu su nagrađene tvrtke Adria Travel Service Ltd. i Vujeva Surveyors Ltd. te inovativni poduzetnici poput Antona Granića, Božene Škojo te Briana Kelemena, dok su nagrade za postignuća u zajednici osvojili Nikola Demarin i Biserka Margaret Butkovic te Robert Bob Larusci 


Petnaesti po redu godišnji susret gospodarstvenika, koje umrežava Kanadsko-hrvatska gospodarska komora / The Canadian-Croatian Chamber of Commerce (CCCC) donosi niz novosti iz poslovnog svijeta dviju zemalja. U torontskoj regiji u gradu Burlingtonu (Ontario) u Convention Centreu 12. svibnja uspješno je održan Canadian Croatian Chamber of Commerce 15th Annual Business Excellence Awards Gala.

U ime Uprave CCCC pozdravni govor je održao investitor i konzultant međunarodnog ugleda te svestrani aktivist hrvatske zajednice u Kanadi Ivan T. Grbešić. Na svečanoj večeri 15. susreta gospodarstvenika bilo je prisutno oko 650 uzvanika, kojima se uz organizatore banketa i diplomaciju dviju zemalja, obratio posebni gost – najnagrađivaniji izumitelj najbržeg prvog hrvatskog električnog automobila Mate Rimac, osnivač tvrtke Rimac Automobili koja iz Svete Nedjelje pokraj Zagreba uspješno posluje s cijelim svijetom, osvajajući zeleno tržište automobilske industrije vlastitom kompetitivnošću i kreativnim potencijalom svojih mladih zaposlenika. Razmijenivši iskustva o svom poslovnom uspjehu s nazočnima i pozvavši ih da posluju u Hrvatskoj, Rimac je u organizaciji svojih domaćina iz CCCC, u koordinaciji agilnog Ivana T. Grbešića, posjetio prestižne kanadske centre za inovacije u proizvodnji električnih automobila kao što su sveučilišni centri Waterloo Centre for Automotive Research (WatCar) u Waterloou te McMaster Automotive Resource Centre (MARC) u Hamiltonu na McMaster Universityju.

Kanadsko-hrvatska gospodarska komora je organizacija od pedesetak tvrtki vezanih uz Kanadu i tržište obiju zemalja, koja je utemeljena prije 22 godine s ciljem razvitka zajedničkih gospodarskih potencijala. Predsjednik Komore je ugledni poduzetnik John Marion, čiji su rezultati zapaženi u poslovnom svijetu. Aktualni članovi Uprave Komore su hvaljeni intelektualci, poduzetnici i humanitarni djelatnici: John Alpeza, Emil Bošnjak, Joe Draganjac, Ivan T. Grbešić, Robert Hudaj, Mary Kapov i Michael Krasic. Savjetodavni odbor Komore trenutačno čine stručnjaci kao što su Steve Krašić, Vladimir Bubrin, Wanita Kelava i Michael Yelavich.

Većina članica Kanadsko-hrvatske gospodarske komore već je prisutna u hrvatskoj poslovnoj zajednici za koju se odlučila ponajprije radi čvršćih veza s vlastitom matičnom državom ili zemljom podrijetla svojih roditelja. Logično je stoga da Komora sustavno propituje poslovnu izvrsnost svoga članstva, dodjeljujući godišnju nagradu za Business Excellence u nekoliko kategorija.

Ovogodišnji su laureati u pojedinim kategorijama: Nagrada za najbolje veliko poduzeće godine: Vujeva Surveyors Ltd. / Large Business of the Year: Vujeva Surveyors Ltd.; Nagrada za najbolje malo poduzeće godine: Adria Travel Service Ltd. / Small Business of the Year: Adria Travel Service Ltd.; Nagrada za najboljeg menadžera godine: Anton Granić / Executive of the Year: Anton Granić; Nagrada za najboljeg poduzetnika godine: Božena Škojo: Laser Spa Group / Entrepreneur of the Year: Božena Škojo: Laser Spa Group; Nagrada za najboljeg strukovnog djelatnika godine: Brian Kelemen, King East Dental / Professional of the Year: Brian Kelemen, King East Dental; Nagrada za postignuća u zajednici: Nikola Demarin i Biserka Margaret Butković / Community Achievement: Nikola Demarin i Biserka Margaret Butković; Nagrada prijatelj Hrvatsko – kanadske zajednice: Robert Bob Iarusci / Friend of the Croatian-Canadian Community: Robert Bob Larusci.

Uz gospodarska postignuća, Komora se afirmirala i u promoviranju aktivnosti na području kulture i obrazovanja te potpori humanitarnim projektima i razminiravanju RH nakon Domovinskoga rata 1990-ih. Dio slave pripada joj i za ukidanje vize za naše državljane koji odlaze u Kanadu. Nedvojbeno je da članstvo Komore duže od dva desetljeća svoga djelovanja olakšava bilateralne gospodarske tijekove, dajući potporu organiziranom nastupu hrvatske poslovne zajednice u Kanadi s ciljem ostvarivanja pojedinačnih probitaka, kao i snažnijeg doprinosa promicanju općih hrvatskih interesa u Kanadi i obrnuto.

U okviru svečanosti također su dodijeljene stipendije Croatian-Canadian Scholarship Funda za studij na prestižnim kanadskim sveučilištima.

Hrvatsko-kanadski stipendijski fond dodijelio je tako tri stipendije za ovu školsku godinu 2016./2017. Znakovito, vodeći kanadski poduzetnici Robert Hudaj i Victor Dodig, predsjednik i izvršni direktor banke CIBC predstavili su, zajedno s hrvatskom veleposlanicom u Kanadi Maricom Matković, ovogodišnje dobitnike stipendija. Dobitnici su izvrsni studenti i postdiplomanti raznih sveučilišta u Kanadi kao što su doktorantica medicine i vrijedna volonterka na Sveučilištu u Ottawi Agnes Crnic; doktorant kemije Igor Huskić sa Sveučilišta u Zagrebu, koji u Kanadi radi na istraživanjima u razdvajanju metalnih oksida s reakcijom starenja na torontskom Sveučilištu McGill te student rehabilitacijskog medicinskog studija na Sveučilištu u Torontu Mateo Menalo. Hrvatsko-kanadski stipendijski fond je zajednički projekt Hrvatsko-kanadske knjižnice i Kanadsko-hrvatske gospodarske komore.

U sklopu svečanosti tradicionalno se održava humanitarna prodajna izložba kanadsko-hrvatskih likovnih umjetnika, čiji su prilozi namijenjeni za stipendiranje mladih. Uz 15. po redu godišnji susret gospodarstvenika, koje umrežava Kanadsko-hrvatska gospodarska komora / The Canadian-Croatian Chamber of Commerce (CCCC) tiskana je i prigodna knjižica koja sadrži obilje informacija o nagrađenim gospodarstvenicima te poruke lidera naših dviju država Kanade i Hrvatske na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini.

Zaključno, Hrvatska i Kanada iz godine u godinu jačaju trgovinsku razmjenu. Prema službenim podacima Hrvatske gospodarske komore, trgovinska suradnja između Hrvatske i Kanade lani je iznosila 44,3 milijuna američkih dolara od čega 31,3 milijuna jest izvoz (Pliva – Teva, Podravka, Kraš, Končar, 3. maj, Veta, Croatia Airlines …), a uvoz iz Kanade u Hrvatsku se kretao oko 13,1 milijuna. Očekuje se da bi razvitku gospodarske suradnje mogao doprinijeti Sveobuhvatni ekonomski i trgovinski sporazum (CETA) između Europske unije i Kanade što ga je lani ratificirao Europski parlament, a koji će hrvatska država – prema najavi potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih i europskih poslova Davora Ive Stiera, ratificirati do kraja 2017. Činjenica je da robna razmjena Europske unije i Kanade ostvaruje oko 100 milijardi eura pa gospodarstvenicima izazova ne bi trebalo nedostajati.

Tekst: Vesna Kukavica