Tradicionalni susret Dubrovčana iz iseljeništva upriličen je 28. kolovoza u restoranu na Prijekome.

Već više od deset godina Hrvatska matica iseljenika Dubrovnik organizira „Susret Dubrovčana iz iseljeništva“. Kroz taj projekt Dubrovčani iz New Yorka počeli su pomagati rodni kraj, davanjem novčanih priloga bolesnima, nemoćnima i socijalno ugroženima. Ove godine klub „Dubrovnik“ iz New Yorka unatoč velikim pripremama oko obilježavanja 75. obljetnice osnutka kluba dodijelio je donaciju bolesnoj djevojčici Ivani Švarc i Župnoj crkvi sv. Vlaha u Stonu za obnovu.

„Susret Dubrovčana iz iseljeništva“ okuplja brojne dubrovačke iseljenike koji dolaze sa svih kontinenata. To je, uz humanitarnu važnost događaja, ujedno prigoda za druženje, međusobno upoznavanje onih koje se ne poznaju, razmjenu iskustava, dogovaranje zajedničke suradnje, kao i upoznavanje iseljenika s predstavnicima gradskih i županijskih institucija. Susretu nazoči gradonačelnik sa suradnicima, predstavnici Županije te EU parlamentarci. Cilj projekta je u ljetnom razdoblju, kad je najviše iseljenika u Gradu, okupiti ih na zajedničkom druženju koji uz to ima značaj i dodjele vrijednih donacija. Inače, novac se prikuplja na festama u New Yorku, uglavnom na proslavi Feste sv. Vlaha, a naravno i na drugim okupljanima gdje se organizira aukcija slika, odnosno lutrija. Slike doniraju dubrovački i renomirani hrvatski slikari. Stoga im se na Susretu iseljenika uz znak zahvale dodjeljuju zahvalnice.

Također, u okviru „Susreta Dubrovčana iz iseljeništva“ organiziraju se i drugi programi, koncerti, predstavljanje knjiga, izložbe, sve kako bi naši iseljenici tijekom ljeta, uz brojne programe koji se organiziraju u Gradu, dobili i one koje organizira Hrvatska matica iseljenika i koji su usko vezani za iseljeništvo. Na taj način naši iseljenici i sami sudjeluju u programima koji posve sigurno obogaćuju kulturnu ponudu Grada, te na taj način dokazuju kako izvan Hrvatske i te kako ima darovitih ljudi. A hrvatska darovitost je osobito prepoznatljiva u svijetu, stoga Hrvatska matica iseljenika uz one ljetne programe, tijekom cijele godine, raznim aktivnostima nastoji sačuvati identitet hrvatskih iseljenika kroz njegovanje materinskog jezika, izložbe, glazbene programe, predstavljanje knjiga, te međunarodnu suradnju.

Tekst: Maja Mozara; Fotografije: Stjepo Kaleb i Vedran Pervan/Dubrovački dnevnik