Kravatu, udrugu hrvatskih likovnih umjetnika u Švicarskoj čine Iris Grandić-Smokvina, Sibila Bartod-Knežević, Zlata Marija König, Dušanka Jablanović, Nada Schönenberger-Petrak, Đurđa Milković, Željka Bratoljić-Melkay i predsjednik udruge Sandi Paučić.

 

U prostorijama Dorfmuseuma Lengnau, u Lengnauu AG, 1. prosinca otvorena je izložba slika i skulptura sedam umjetnica iz Grupe Kravata, udruge hrvatskih likovnih umjetnika u Švicarskoj, upriličena povodom 20. obljetnice postojanja i djelovanja udruge.
Kravatu, udrugu hrvatskih likovnih umjetnika u Švicarskoj čine Iris Grandić-Smokvina, Sibila Bartod-Knežević, Zlata Marija König, Dušanka Jablanović, Nada Schönenberger-Petrak, Đurđa Milković, Željka Bratoljić-Melkay i predsjednik udruge Sandi Paučić.
Prije svečanog otvorenja prisutne je izvođenjem skladbi iz Mozartove opere Zauberflöte (Čarobna frula) oduševila flautistica Eva Teller iz Ennetbadena, a tijekom priredbe izvela je i Les Folies d’Espagne” (Ludosti Španjolske) Marina Maraisa. Predsjednik udruge Kravata, povjesničar umjetnosti Sandi Paučić potom je pozdravio sve prisutne i zahvalio im na dolasku te posebno zahvalio generalnom konzulu RH Hrvoju Cvitanoviću, koji je svojim dolaskom uveličao ovaj događaj, što su prisutni popratili srdačnim aplauzom.

Predsjednik udruge je nastavio s predstavljanjem grupe Kravata, od njenog osnutka 1992. godine do današnjih dana. Grupa je osnovana na inicijativu umjetnika Bože Marijančića, koji se u međuvremenu vratio u domovinu, i svojevremeno je imala i više od petnaest članova, koji su nizom izložbi u švicarskim izložbenim prostorima i galerijama, ali i u susjednim zemljama i u Hrvatskoj, na specifičan način doprinijeli hrvatskom kulturnom životu u Švicarskoj, ali i švicarskom kulturnom životu, što je sa simpatijama popraćeno kako u švicarskim, tako i u hrvatskim medijima. Članovi Kravate izražavali su svoje umjetničko nadahnuće u raznim umjetničkim stilovima, neki s više, neki s manje profesionalnosti, no bile su to uvijek vrlo lijepe i interesantne izložbe.

Od osnutka 1992. godine, u okviru grupe Kravata, hrvatsku kulturu u Švicarskoj su uspješno predstavljali sljedeći umjetnici i umjetnice: Božo Marijančić (osnivač), Sandi Paučić (predsjednik), Senka Wassmer-Bajlo, Niko Vidović, Đurđa Milković, Neven Srdarev, Mihajlo Nježić, Đurđica Haramina (preminula 2012.), Marlen Valčić-Thanner, Iris Grandić-Smokvina (tajnica), Željko Miličić-Chily, Mirjana Zajes-Vulič, Pavle Marcetić, Zvonko Kamenicki, Zlata Marija König, Nevena König-Urlić, Marija Rumenberg, Željka Bratoljić-Melkay, Sonja Mustapić-Šaravanja, Dušanka Jablanović, Nada Schönenberger-Petrak, Anto Lukenda, Sibila Knežević-Bartod, a danas je u okviru Kravate umjetnički aktivno još samo sedam gore spomenutih umjetnica te predsjednik udruge, koji doduše već duže vrijeme ne sudjeluje svojim umjetničkim radovima, ali kao povjesničar umjetnosti otvara izložbe Kravate uz stručne osvrte na izložbe i na umjetnička djela pojedinih članica kravate.

Izložba traje do 16. prosinca 2012., a fotogaleriju pogledajte na portalu www.croatia.ch