Prije 30 godina u palači Sponza u Dubrovniku potpisana je Povelja o bratimljenju Društva prijatelja dubrovačke starine i iseljeničkog društva „Dubrovnik“ iz Lime u Peruu. Povodom obljetnice toga događaja u organizaciji HMI Dubrovnik i DPDS-a održana je prigodna svečanost

Prije 30 godina, točnije 23. srpnja 1983., u palači Sponza u Dubrovniku održan je jedan svečani događaj. Toga dana potpisana je Povelja o bratimljenju Društva prijatelja dubrovačke starine (DPDS) i iseljeničkog društva „Dubrovnik“ iz Lime u Peruu, čiji su članovi najvećim dijelom iseljenici i njihovi potomci iz Dubrovnika i s dubrovačkog područja. Svečanom činu potpisivanja Povelje, na hrvatskom i španjolskom jeziku, nazočili su predsjednik DPDS Mato Kapović, a uime peruanskoga „Dubrovnik“Mirko Ucović , te i drugi članovi DPDS. 

Tekst Povelje glasi: Svečano potvrđujemo svoju odluku da nastavimo i pojačamo međusobnu suradnju za dobrobit i napredak starog i novog kraja, uvjereni da time pridonosimo razumijevanju, zbližavanju i miru među narodima.
Povodom toga događaja otprije 30 godina, 19. travnja, je u organizaciji Hrvatske matice iseljenika Dubrovnik i Društva prijatelja dubrovačke starine održana prigodna svečanost u prostorijama DPDS-a.
Svečanosti su nazočili Denis Orlić, predsjednik DPDS-a, Niko Kapetanić, tajnik DPDS-a, Marko Burin, bivši predsjednik (1998.-2004.) društva „Dubrovnik“ u Limi, Maja Mozara, voditeljica podružnice Hrvatske matice iseljenika, slikar Ivo Grbić, autor vizualnog izgleda povelje, Damir Račić, član DPDS-a i inicijator obilježavanja obljetnice te nekolicina članova DPDS-a.
Tom prigodom Marku Burinu predsjednik DPDS-a uručio je nekoliko darova kao uspomenu na ovaj jubilej i njegovu posjet. Marko Burin dobio je „Statut grada Dubrovnika iz 1272. godine“, DVD-ove „Zidine grada Dubrovnika“, “Zidine grada Stona“, dokumentarni film o DPDS-u (koje je 2012. obilježilo 60 godina postojanja) i medalju Frana Gundulića.

Tekst: Damir Račić