Prisjećanje na velikog istarskog biskupa Dobrilu održano je u organizaciji Hrvatske matice iseljenika-podružnice Pula i Hrvatske zajednice u Trstu. Održana je svečana euharistija i koncert u čast biskupu u tršćanskoj katedrali Sv. Justa

 

Obilježavanje 200. godine rođenja biskupa Dobrile, započelo je 28. rujna otvaranjem izložbe u Poreču o Jurju Dobrili, porečko-pulskom biskupu, prvom istarskom Hrvatu koji je sjeo u biskupsku stolicu i narodnom preporoditelju.
Krajem listopada, članovi organizacijskog odbora za obilježavanje i predstavnici institucija i udruga koji sudjeluju u realizaciji programa obljetnice posjetili su i biskupov grob na groblju Sant’ Anna u Trstu. Tu im se pridružila i gK Nevenka Grdinić s ostalim suradnicima GK RH u Trstu, te su zajedno položili vijence na grob hrvatskog biskupa koji je stolovao i u Trstu. Uz njih, na dirljivoj ceremoniji bili su još Robert Matijašić rektor pulskog Sveučilišta Juraj Dobrila, Josip Šiklić ravnatelj pazinske gimnazije i strukovne škole Juraj Dobrila, Galiano Labinjan, predsjednik skupštine katedre čakavskog Sabora za povijest Istre, Daniel Bogešić, predsjednik katoličkog društva prosvjetnih djelatnika Istre, Vladimir Torbica pročelnik Ureda za kulturu u Istarskoj županiji, profesor teologije Josip Grbac, Elvis Orbanić ravnatelj Državnog arhiva u Pazinu.
Kao i sv. Leopold Mandić koji je pokopan u Padovi, iako je želio „da mu kosti počivaju na rodnoj hrvatskoj grudi“ u Boki kotorskoj i biskup Dobrila je, prema pisanju njegovog biografa Cvjetka Rubetića, pred kraj života izrazio želju da mu vječni počinak bude u Istri u Bermu, u crkvici majke Božje na Škriljinah. Već se godinama govori o premještanju posmrtnih ostataka biskupa u rodnu Istru. I sada u prigodi obilježavanja velike obljetnice rođenja biskupa Dobrile, jedna je delegacija predvođena porečko-pulskim biskupom u miru Ivanom Milovanom posjetila tršćansku biskupiju s ponovnom zamolbom da se posmrtni ostaci Jurja Dobrile premjeste u Istru. I nažalost, ponovno je stigao negativan odgovor.
Prvo obilježavanje obljetnice izvan Istre, održano 4. prosinca, bilo je kada su Državni arhiv u Pazinu i Hrvatsko katoličko sveučilište priredili predstavljanje knjige “Juraj Dobrila: De confessione sacramentali” na HKS-u u Zagrebu.
Prisjećanje na velikog istarskog biskupa Dobrilu izvan granica Hrvatske održano je 9. prosinca u Trstu. U organizaciji Hrvatske matice iseljenika-podružnice Pula i Hrvatske zajednice u Trstu održana je svečana euharistija i koncert u čast biskupu Dobrili u tršćanskoj katedrali Sv. Justa. U toj istoj katedrali biskup Dobrila bio je kanonik i župnik od 1854.godine, a nakon te dužnosti bio je imenovan porečkim i pulskim, a 1875.god. tršćansko-koparskim biskupom.
Tijekom misnog slavlja Mješoviti zbor pulskog dekanata izveo je Staroslavensku misu Albe Vidakovića, a na kraju mise kraći koncert s istarskim božićnim napjevima. Uz pratnju na orguljama prof. Kristine Puh zborom je dirigirala prof. Marija Hauser. Nakon mise druženje je nastavljeno uz domjenak u prostorima Hrvatske zajednice.
Pozdravne riječi izmijenili su predsjednik Hrvatske zajednice Damir Murković koji se zahvalio gostima na misi i koncertu i Ana Bedrina iz Hrvatske matice iseljenika podružnice u Puli. U ime GK RH u Trstu prisutnima se obratila generalne konzulica Nevenka Grdinić. Za 2013.godinu najavljeni su i drugi programi obilježavanja obljetnice istarskog velikana Dobrile u Trstu i Kopru.

 

Tekst: Ana Bedrina