Zamjenik ravnatelja Matice Ivan Tepeš je s rukovoditeljicom Odjela za kulturu Snježanom Jurišić, na poziv HKD Vladimir Nazor iz Stanišića, sudjelovao na manifestaciji u Bačkoj

Zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika Ivan Tepeš je s rukovoditeljicom Odjela za kulturu Snježanom Jurišić, na poziv HKD Vladimir Nazor iz Stanišića, sudjelovao na dvodnevnim kulturno-umjetničkim manifestacijama u sklopu obilježavanja obljetnice Savezne kolonizacije Hrvata iz Dalmacije i BiH u Vojvodinu.
Program je počeo otvaranjem 9. saziva Likovne kolonije Ivan Gundić Ćiso – Dalmata koja se održavala u zgradi mađarskog kulturnog doma, budući hrvatski KUD nema i nije mogao dobiti vlastiti prostor za djelovanje. Uime HMI-ja sve goste, umjetnike i domaćine pozdravila je Snježana Jurišić, predstavila ulogu Matice i uz prigodni govor otvorila koloniju.
Potom je u prostorima mjesne zajednice započeo radni skup koji je organiziralo Hrvatsko nacionalno vijeće i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata – redoviti godišnji radni susret predstavnika hrvatskih kulturnih udruga u Srbiji. Susretu je prisustvovao i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas sa suradnikom Milanom Bošnjakom, savjetnikom s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu. Nazočili su mu i novi veleposlanik RH u RS sa suradnicima Gordan Bakota, generalni konzul RH iz Subotice Velimir Pleša i dr. Sastanak je vodio Tomislav Žigmanov, ravnatelj Zavoda za kulturu Vojvođanskih Hrvata, predsjednik DSHV-a i narodni zastupnik. Zamjenik ravnatelja HMI-ja Ivan Tepeš predstavio je Maticu i otvorio platformu za daljnju suradnju.
Nakon cjelodnevnog radnog dijela, većina se pridružila kulturno-umjetničkom književno-pjevačkom programu Ikavica – govor hercegovačkih, dalmatinskih, ličkih, bosanskih, šokačkih i bunjevačkih Hrvata, koji je organizirao HKD Vladimir Nazor.
U programu su sudjelovali gosti iz Sinja, pjesnici koji su se odazvali na natječaj, gosti iz Hercegovine, vokalna solistica Antonija Piuković Dulić uz pratnju dijela Subotičkog tamburaškog orkestra, “Bodroški bećari” iz Bačkog Monoštora, KUD Rama iz Pleternice pokraj Đakova i etno-grupa Sinovi Hercegovine iz Širokog Brijega, klapa HKPD “Jelačić” iz Petrovaradina i brojni gosti.
Otvaranje i nastup gajdaša Augustina Žigmanova iz Subotice i Edija Tajma iz Srijemske Mitrovice možete vidjeti ovdje.

Drugi dan susreta tradicionalno je svečano obilježena 72. obljetnica Savezne kolonizacije Hrvata iz Hrvatske i BiH u Vojvodinu. HKD Vladimir Nazor iz Stanišića i ove godine je obilježilo obljetnicu doseljavanja organiziranjem okruglog stola i susretom predstavnika Splitsko-dalmatinske županije, predstavnika hrvatske manjinske zajednice u Srbiji s kolonistima i njihovim potomcima u Stanišiću. IvanTepeš održao je uvodno slovo i dao povijesni okvir za daljnju raspravu, a Ivan Karan, predsjednik HKD Vladimir Nazor ukratko je izložio povijesne činjenice. Na okruglom stolu prezentirana su svjedočanstva osoba koloniziranih u Stanišić i Riđicu.

Tekst: Snježana Jurišić