U suizdavaštvu HMI, predstavljene su knjige “Između dvojbi” Ljerke Totch Naumove iz Makedonije, “Hrvatska, i izvor i ušće” Ivanke Kuzmanović Madunić iz SAD-a, zbornik mladih pjesnika “Dodirni ga srcem” te zbornik pjesama XIV. susreta pjesnika “O zemlji i zanovijeti”. Promoviran je i antologijski zbornik “Na istom kolosijeku” Stipana Blažetina iz Mađarske i obilježena 70. godišnjica njegova rođenja i 10. obljetnica njegove smrti

U organizaciji Književnog likovnog društva Rešetari u Rešetarima su u rujnu održani XIV. Rešetarački susreti pjesnika. Promociji zbornika pjesama hrvatskih pjesnika iz iseljeništva nazočili su neafirmirani pjesnici iz Hrvatske i iseljeništva i članovi KLD Rešetari. Zainteresirani su mogli pogledati izložbu XIV. Međunarodne likovne kolonije “Petrović – Rešetari 2011.” koju je otvorila Milka Perković, predsjednica Općinskog vijeća općine Rešetari.
Predstavljene su knjige “Između dvojbi” Ljerke Totch Naumove iz Makedonije, “Hrvatska, i izvor i ušće” Ivanke Kuzmanović Madunić iz SAD-a, zbornik mladih pjesnika “Dodirni ga srcem” te zbornik pjesama XIV. susreta pjesnika “O zemlji i zanovijeti”. Promoviran je i antologijski zbornik “Na istom kolosijeku” Stipana Blažetina iz Mađarske i obilježena 70. godišnjica njegova rođenja i 10. obljetnica njegove smrti.
Tom prigodom o Hrvatima u Mađarskoj govorili su Mišo Hepp, predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj, Stipan Balatinac, predsjednik Hrvatske državne samouprave za Santovo (Blažetinovo rodno mjesto). Đuro Vidmarović govorio je o pjesništvu Hrvata u svijetu s osvrtom na Mađarsku, a govorili su i Ivan Slišurić te Stjepan Blažetin.
Sudionici ovog susreta imali su se prigodu susresti s načelnikom Zlatkom Agom i dožupanicom Ružicom Vidaković. Predsjednik KLD Rešetari Ivan De Villa istaknuo je da je Društvo ove godine izdalo devet zbirki pjesama i jednu znanstvenu, objavili su samostalne zbirke sedam autora u tri zbornika: u Proljetnom radove 46 pjesnika, u Malom zborniku 80 pjesnika i u Velikom radove 138 pjesnika.
– U 14 godina KLD Rešetari objavilo je radove 427 pjesnika iz 33 države. Zahvalni smo svima na potpori, a posebno na tome što je općina prepoznala od samih početaka naše ciljeve i vrijednosti svega što radimo. Ove godine počeli su gradnju Doma KLD-a u kojem će biti knjižnica, galerija, deponij za likovne radove i muzej. Bolje priznanje radu svih članova ovoga društva nisu mogli odati – rekao je De Villa. Pokrovitelji su bili Vlada RH, Ministarstvo kulture, supokrovitelji Hrvatska matica iseljenika, Općina Rešetari, MVP, Županija brodsko-posavska i Općina Rešetari.(Večernji list)

Pročitajte i pogledajta fotografije

Tekst: Marijana Dokoza