Društvo hrvatskih književnika objavilo je prijevod romana Slobodana Novaka ‘Izvanbrodski dnevnik’ na engleski jezik, pod naslovom ‘Three Journeys’. Knjigu je prevela Tamara Budimir, a uredio Nikola Đuretić.

 

 

Knjiga je objavljena uz financijsku potporu Ministarstva kulture i Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, u sklopu ovogodišnjih 33. Zagrebačkih književnih razgovora (ZKR). Do sada su, počevši od 2009., u istom nizu objavljene u prijevodu na engleski jezik i knjige Mire Gavrana, Ivana Aralice i Siniše Glavaševića.

Slobodan Novak (r. 1924. u Splitu), član DHK, član HAZU, dobitnik brojnih nagrada i priznanja te aktualni hrvatski kandidat za Nobelovu nagradu, jedan je od najistaknutijih hrvatskih proznih pisaca druge polovine 20. stoljeća.

Ovogodišnji Zagrebački književni razgovori održani su od 5. do 7. listopada, a izlaganja je održalo 12 sudionika, od kojih osam iz inozemstva: iz Španjolske, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Makedonije, Bugarske i Grčke. Priređeni su i popratni kulturni sadržaji. Središnja tema bila je „Književnost u drugom jeziku“. Publiciranjem engleskog prijevoda Novakove knjige zaključeni su ovogodišnji 33. Zagrebački književni razgovori. Izlaganja sa skupa bit će objavljena na engleskom jeziku u časopisu Most/The Bridge, a na hrvatskomu u časopisu Republika.

Tema 34. Zagrebačkih književnih razgovora koji će se održati u jesen 2013. godine bit će „Položaj književnika u suvremenoj Europi“, najavljuje DHK.
(http://www.dhk.hr)