Hrvatska samouprava Petrovoga Sela izdala je knjigu „Po dugoj cesti«, koja sadržava sabrana djela pjesnika i profesora emeritusa fizike na Sveučilištu u Budimpešti. Ilustracije je izradio slikar Lujo Brigović iz Hrvatskoga Židana

 

„Po dugoj cesti« zove se nova zbirka pjesama rođenoga Petrovišćana Lajoša Škrapića. Hrvatska samouprava Petrovoga Sela izdala je ovu knjigu, koja sadržava sabrana djela pjesnika i profesora emeritusa fizike na Sveučilištu u Budimpešti. Lajoš Škrapić (74) s 40 godina počeo je pisati pjesme na svojem hrvatskom petroviskom govoru. Usto je Škrapić na hrvatski preveo i mađarske klasike.
Lajošu Škrapiću su dosada izašle dvije zbirke pjesama na hrvatskome s naslovom »Droptine« i »Obračun«. Prvo, skoro 25 godina staro izdanje, više se nije moglo kupiti pa je Hrvatska samouprava Petrovoga Sela odlučila, da tiska knjigu u kojoj su sadržane sve pjesme iz obadviju zbirki.
– U novu zbirku su ušle i novije pjesme. Teme Škrapićevih pjesama su mnogo puta rodno selo, obitelj, ali i filozofske teme, rekla je na prezentaciji Anuška Škrapić-Timar.
U novom izdanju tiskane su pjesme na mađarskome jeziku, koje je Škrapić napisao u mladim danima, i njegovi prijevodi pjesama poznatih mađarskih klasika kao npr. Sándor Petőfi, János Arany, Mihály Tompa, Sándor Kisfaludy i Mihály Vörösmarty. U knjizi se može paralelno čitati mađarski original i Škrapićev hrvatski prepjev.
– Ovdje se lijepo može vidjeti kako vjerno je prevodio Škrapić i kako je bogat njegov hrvatski jezik, rekla je na nedavnoj prezentaciji za Hrvatski radio ORF Gradišće Ana Škrapić-Timar, urednica knjige i ujedno i nećakinja pjesnika.
Lajošu Škrapiću povodom prezentacije ove knjige u rodnom Petrovom Selu darovali su sliku, koja prikazuje simbole pjesnika, pero i papir, i u pozadini crkvu Petrovoga Sela.
Knjiga »Po dugoj cesti« sadrži skoro 200 stranica i na kraju fotografije, koje pokazuju važna mjesta i osobe u Škrapićevu životu. I za ovu je, kao i prve dvije zbirke ilustracije izradio slikar Lujo Brigović iz Hrvatskoga Židana.
Zbirku »Po dugoj cesti« tiskali su u nakladi od 150 primjeraka, ali su već na promociji u Petrovom Selu prodali sve knjige. Izdavačka kuća Croatica u Budimpešti će do početka siječnja tiskati drugu nakladu.
(Hrvatske novine)