U prostorijama Literaturhaus Darmstadt svoju je novu knjigu u sklopu Hrvatskog tjedna kulture „Gebrauchsanweisung für Kroatien“/Uporabna uputa za Hrvatsku predstavila književnica Jagoda Marinić 

U prostorijama Literaturhaus Darmstadt svoju je novu knjigu „Gebrauchsanweisung für Kroatien“/Uporabna uputa za Hrvatsku prošloga tjedna predstavila književnica Jagoda Marinić.
U sklopu Hrvatskog tjedna kulture u Darmstadtu, Marinić je premijerno pročitala nekoliko kratkih ulomaka i priča o hrvatskim klišejima i prepoznatljivostima. Kratke pozdravne riječi održali su Adrienne Schneider uime Literaturhaus Darmstadt te Edi Zelić za organizatore priredbe, Hrvatski svjetski kongres u Njemačkoj i Hrvatsku katoličku zajednicu Darmstadt.

Jagoda Marinić je čitala o svom viđenju Zagreba, hrvatske metropole koja se uvijek percipirala jednu stepenicu niže od Beča. Pravedno ili nepravedno, dobro je pitanje. Posebno upečatljiv dojam ostavila je priča „Baba Jaga“, odnosno crtice koje opisuju bakice koje uzduž unutrašnjosti kraj cesta prodaju sireve, med i ostale domaće proizvode. Mnogim situacijama i anegdotama Marinić je nasmijala prepunu dvoranu u kući literature u Darmstadtu. Posebice priča o prefriganom zadarskom iznajmljivaču apartmana Jozi otkrila je svu raskoš dalmatinskih poštapalica i načina da se turistima na simpatičan način izvuče pokoja kuna više iz džepa. Knjiga u izdanju „Piper Verlaga“ svakako je za preporučiti svima koji Hrvatsku žele posjetiti ili je već dobro znaju, pa u pričama Jagode Marinić mogu prepoznati i dio vlastitih iskustava.

Tijekom priredbe Jagoda Marinić odgovarala je i na pitanja moderatora Andreasa Lehmanna, a za glazbeni ugođaj pobrinula se učenica Katarina Mihaljević iz Hrvatske katoličke zajednice u Darmstadtu. Gosti su nastavili ugodne razgovore o Hrvatskoj uz domaće specijalitete i vino.
(ez)

Pogledajte fotografije