Promociju knjige „Bečki život. Beč doživjeti“uglednog austrijskog dirigenta, fagotista i pisca Milana Turkovića, prve izvan područja glazbene literature, organiziralo je Austrijsko-hrvatsko društvo u Beču u suradnji s bečkom podružnicom HKD-a Napredak

Knjiga „Bečki život. Beč doživjeti“uglednog austrijskog dirigenta, fagotista i pisca hrvatskih korijena Milana Turkovića, promovirana je 19. ožujka u Europskoj dvorani Austrijskog sindikata javnih službi u Beču, u nazočnosti autora. Bogato ilustrirana fotografijama Ulle Schulz, knjiga na 240 stranica na njemačkom jeziku, na feljtonistički način, donosi Turkovićevo viđenje Beča i Bečana, njihovu strast za tradicijom i kulturom, posebice vinarskom i kavanskom, koja je bečka institucija već tri vijeka, te ponos, na odličnu bečku pitku vodu, apoteke, podzemnu željeznicu i uspješne sugrađane.
Autor http://milanturkovic.com u knjizi na duhoviti način ukazuje i na tipične boljke Bečana. U poglavlju pod naslovom „Titelitis“ na njihovo gotovo bolesno navođenje akademskih titula u svim mogućim i nemogućim situacijama, kao i njihov ne baš uvijek primjeren odnos prema doseljenicima i integraciji stranaca u austrijsku sredinu.
– Tako dugo dok se radi o zajedničkom uživanju bečkog vina, a ne o ljudima, integracija je potpuna – rekao je Turković, istaknuvši kako je za uspješnu integraciju potrebne dvije strane. Napomenuo je kako osobno nije imao integrativnih problema jer je kao malo dijete, nakon smrti oca koji je bio Hrvat, s majkom Bečankom preselio iz Zagreba u Beč, pa se „osjeća Bečaninom“.
Promociju je organiziralo Austrijsko-hrvatsko društvo u Beču u suradnji s bečkom podružnicom HKD-a Napredak, a nazočila joj je, između ostalih, ministrica savjetnica u hrvatskom Veleposlanstvu u Beču dr. Zdenka Weber. „Bečki život. Beč doživjeti“, četvrta je Turkovićeva knjiga i prva izvan područja glazbene literature.
Milan Turković rođen je 1939. godine u Zagrebu. Kao dirigent i fagotist sudjelovao je na gotovo svim poznatim svjetskim glazbenim pozornicama od New Yorka do Tokija. Dugi niz godina radio je kao profesor na salzburškom Mozarteumu i bečkom Glazbenom sveučilištu.
– Dirigirao sam i u Zagrebu te drugim hrvatskim gradovima, no koncert u razrušenom Vukovaru posebno me se je dojmio – rekao je za Večernji list ugledni glazbenik. Obje Turkovićeve domovine, Hrvatska i Austrija odužile su se Turkoviću za njegov kulturni doprinos. Veleposlanstvu RH u Austriji dodijelilo mu je 2002. godine Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića, a Republika Austrija odlikovala ga je najvišim austrijskim odličjem, Austrijskim počasnim križem prve klase. (http://www.crowc.org)

Tekst: Snježana Herek