Zaklada koja je upravo zaokružila pet desetljeća uspješnog djelovanja i ove godine stipendira mlade iz Hrvatske. Natječaj za prijave je otvoren do 17. veljače 

Na otvorenju ovogodišnje Noći muzeja u atriju Akademijine palače mogla se čuti virtuozna svirka docenta zagrebačke Muzičke akademije, Ukrajinca Oresta Shourgota, koji je, uz glasovirsku pratnju Domagoja Guščića, muzicirao na Guarnerijevoj violini King. Violina je, naime, kao donacija slavnoga violinista Zlatka Balokovića iz SAD-a dospjela u vlasništvo HAZU-a.

Upravo tu violinu iz Hrvatske su na uglednoj izložbi najboljih Guarnerijevih violina, koja je održana 1994. u njujorškome The Metropolitan Museumu of Art, prigodom 250. obljetnice smrti njihova graditelja, stručnjaci proglasili najboljim glazbalom koje je majstor Guarneri ikada napravio. Vrijednost ovoga glazbarskoga dragulja iz radionice majstora Guarnerija del Gesùa (1698. – 1744.) procjenjuje se na osam milijuna eura. U sef Akademije tzv. kraljevska violina pristigla je prije 49 godina darovnicom udovice violinista Zlatka Balokovića (1895. – 1965.), koji se u SAD odselio prije 93 godine.

Zaklada tog planetarno slavnoga Zagrepčanina i njegove životne družice Joyce (r. Borden) upravo je zaokružila pet desetljeća uspješnog djelovanja pa je smatramo zadivljujućim primjerom suradnje dijaspore i domovine na dobrobit mladih iz Hrvatske. HAZU, koja je kao institucija ovlaštena za predlaganje stipendista Zlatko i Joyce Baloković Scholarship Funda, poziva sve studente koji trenutačno ispunjavaju uvjete da se prijave za studij na Sveučilište Harvard u akademskoj godini 2017./2018. Natječaj je otvoren do 17. veljače 2017. (Vidi: hazu.hr).

Balokovićevu umjetničku ostavštinu darovala je Akademiji njegova supruga Joyce poštujući muževu oporuku. Usto, utemeljivši 1966. zakladu za stipendiranje studenata na uglednome Harvard Universityju – ta je migrantska obitelj ostavila neizbrisivi trag u hrvatskoj kulturi. Baloković je, uz briljantnu planetarnu karijeru, bio i aktivist iseljeničke zajednice svoga doba u SAD-u, obnašajući dužnost predsjednika Vijeća američkih Hrvata.
Vjeruje se da je Zlatko Baloković na toj istoj, sada zagrebačkoj violini prije 74 godine ispratio na vječni počinak svoga prijatelja iz ličkoga Smiljana Nikolu Teslu, svirajući prema osobnoj želji genija koji je i doslovno rasvijetlio svijet.

Tekst: Vesna Kukavica