Povodom obilježavanja 110 godina postojanja HKD Napredak u Domu oružanih snaga BiH u Sarajevu bit će upriličena svečana akademija. Uz dodjelu priznanja, u programu nastupa trio Magis, sopranistica Katarina Kikić, folklorna skupina HKD Napredak – podružnica Busovača, Napretkov zbor iz Kupresa te glumci Vedrana Seksan i Miro Barnjak

 

 

Povodom obilježavanja 110 godina postojanja Hrvatskog kulturnog društva Napredak 21. studenoga u Domu oružanih snaga BiH u Sarajevu bit će upriličena svečana akademija.
Na akademiji će biti dodijeljena Napretkova priznanja osobama koje cijene rad ovoga društva i koje su doprinijeli radu Napretka i kulture uopće.
Na njoj će nastupiti i članovi Napretkovog trija Magis Dario Vučić i Boris Lončar, sopranistica Katarina Kikić, folklorna skupina HKD Napredak – podružnica Busovača, Napretkov zbor iz Kupresa te glumci Vedrana Seksan i Miro Barnjak.
Hrvatsko kulturno društvo Napredak nastalo je od Hrvatskog potpornog društva za potrebe đaka srednjih i visokih škola iz Bosne i Hercegovine i visokih škola iz Bosne i Hercegovine osnovanog u Mostaru 14. rujna 1902. i Hrvatskog društva za namještanje djece u zanate i trgovinu, osnovanog u Sarajevu 11. studenog 1902. godine. Kako su oba društva imala identične ciljeve i zadatke, a to su pomaganje đacima i studentima, 1907. godine ujedinjuju se i djeluju zajedno pod imenom NAPREDAK. Ponosimo činjenicom da smo stipendirali dva bh. nobelovca Ivu Andrića i Vladimira Preloga.
HKD Napredak ima više od 20.000 članova u 56 podružnica. Posebno se ponose Fondom za stipendiranje Ivo Andrić – Vladimir Prelog iz kojeg je do sada podijeljeno preko 2700 stipendija i potpora. Od svoje obnove (1990.godine) do danas HKD Napredak je ukupno realizirao 7092 različitih kulturnih programa. (Hrvatska riječ)