U Reviji i natjecanju sudjelovalo je 24 djevojaka iz 21 zemlje svijeta, a titulu najljepše odnijela je Andrea Radman iz Švedske. Prvom pratiljom je proglašena Tajna Croatia Marić iz Australije, a drugom pratiljom Nina Vidović iz Njemačke 

U Tomislavgradu je, pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate zvan Republike Hrvatske, 1. srpnja održana četvrta po redu Revija tradicijske odjeće i Izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske.

U Reviji i natjecanju sudjelovalo je 24 djevojaka iz 21 zemlje svijeta -Argentina, Australija, Austrija, Belgija, Bolivija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Čile, Italija, Kosovo, Mađarska, Novi Zeland, Njemačka, Paragvaj, Rumunjska, SAD, Slovenija, Srbija, Švedska, Švicarska.

Tom prigodom je zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike i izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Ivana Perkušić, u svom uvodnom obraćanju svim sudionicama revije, čestitala na njegovanju i očuvanju hrvatske kulture i tradicijskih običaja te zahvalila fra Zvonku Martiću, začetniku ove vrijedne manifestacije.

Titulu najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske odnijela je Andrea Radman iz Švedske. Prvom pratiljom je proglašena Tajna Croatia Marić iz Australije, dok je drugom pratiljom proglašena Nina Vidović iz Njemačke.

Prema internetskom glasovanju za Miss fotogeničnosti, pobjedu je odnijela Antonija Bešlić iz Bosne i Hercegovine. Djevojke su na dar dobile prigodne torbice (Lovely bags) i replike tradicijskog nakita iz 12 stoljeća.

Cilj ovoga programa je susret i povezivanje Hrvata iz cijeloga svijeta u svrhu promicanja naše zajedničke tradicijske kulture, upoznavanje i pružanje potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini posebice u jačanju i očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta.

Događaju su, uz brojnu publiku, nazočili i predstavnici političkoga, kulturnoga i društvenoga života, kao i pripadnici hrvatskih povijesnih postrojbi – Brigade kralja Tomislava i Hajdučke družine Mijata Tomića.

Žiri izbora su činili: Ivan Miloloža, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca, Jozo Pavković, glavni urednik Večernjega lista u BiH, Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu, Marija Perić, duvanjska poduzetnica te Petar Galić, županijski ministar znanosti, prosvjete i športa.

Organizatori manifestacije su Udruga za očuvanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini „Stećak“ u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika, čija je v.d. ravnateljica Mirjana Ana Maria Piskulić nazoćila događanju.

Projekt se održavao pod pokroviteljstvom dr. Dragana Čovića, hrvatskoga člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vlade Hercegbosanske županije i općine Tomislavgrad.
(www.hrvatiizvanrh.hr)