Nekadašnji student zagrebačkog PMF-a doktorirao je fiziku na New York Universityju i direktor je globalnog odjela za kvantitativne strategije i derivate banke J. P. Morgan Chase, trenutačno najveće investicijske banke u svijetu. Institutional Investor, vodeći svjetski izdavač i časopis posvećen globalnim financijama, izabrao je Marka Kolanovića za najboljeg analitičara Amerike u kategoriji ekonomske strategije dionica i derivata

 

 
Institutional Investor, vodeći svjetski izdavač i časopis posvećen globalnim financijama, izabrao je Zagrepčanina Marka Kolanovića za najboljeg analitičara Amerike u kategoriji ekonomske strategije dionica i derivata. Kolanović je direktor globalnog odjela za kvantitativne strategije i derivate banke J. P. Morgan Chase, trenutačno najveće investicijske banke u svijetu.
Uz priznanje koje je dobio kao pojedinac, 36-godišnji doktor fizike i nekadašnji student zagrebačkog PMF-a zaslužan je i za nagrade koje je u istoj anketi provedenoj u Aziji i Europi dobila grupa analitičara koju je on izgradio. Kolanovićev je tim trenutačno vodeća svjetska grupa analitičara u kategoriji ekonomske strategije dionica, derivata i kvalitativne analize. Rođen je i odrastao u Zagrebu, Kolanović je u SAD otišao krajem 90-ih godina nakon diplome Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Doktorirao je fiziku na New York Universityju te se prvo zaposlio u Merrill Lynchu, gdje se počeo baviti derivatima, izvedenicama kojima se trguje na burzi. U J. P. Morgan je dospio 2008. nakon što je ta kuća preuzela banku Bear Sterns, gdje su derivati također bili u fokusu njegova interesa.

O stanju u Hrvatskoj

Treba imati vise optimizma. U našim novinama često čitam članke iz kojih se vide političke, socijalne, regionalne i druge podjele. To treba odbaciti i gledati naprijed s više tolerancije i samopouzdanja. Mladima se savjetuje da idu van, a strani svijet se idealizira. To nije baš tako. U mnogim slučajevima vani se za uspjeh traži više muke, odricanja i borbe. Taj veći rizik samo ponekad rezultira i većom nagradom. Naši su ljudi postigli velike uspjehe, od sportaša i umjetnika do znanstvenika. Vjerujem da je to moguće za sve Hrvate uz pošten rad i odricanje – i u Hrvatskoj i u svijetu.

Opširnije