Emisija „Jedinstvo u raznolikosti“ Radio Rešice obilježila je tradicionalnu proslavu čitave jedne generacije (1942.) iz svih sedam karaševskih sela, koja se svake godine okuplja u Zajedništva u Karaševu kako bi proslavila sedamdeset godina života

 

Najavili smo već u prošlome broju Hrvatske grančice da je 23. studenoga 2012. godine pokrenuta nova radio emisija na hrvatskom jeziku na valovima Radio Rešice, na frekvenciji 105.6 Mhz. Emisiju uređuje ekipa sastavljena od triju urednika (Lina Tjinkul, Ivan Dobra i Danijel Lukačela) uz tehničku pomoć tonskog realizatora Petra Ðurđulene.
Povodom dana manjina, koji se svake godine slavi 18. prosinca, Radio România, putem mreže svojih regionalnih postaja diljem Rumunjske, organizirala je šesto izdanje natjecanja radiofonskih produkcija pod nazivom „Raznolikost- jedna šansa više za budućnost”, posvećeno radio emisijama koje se emitiraju na jeziku nacionalnih manjina.
Natjecanje se odvijalo u periodu između 26. studenoga i 3. prosinca prošle godine, a na njega su se prijavile 14 emisija nacionalnih manjina iz cijele države. Na natjecanje smo se prijavili i mi, iako je to bio tek naš drugi nastup na Ričičkom radiju i unatoč manjku iskustva u pripremanju takvih vrsta emisija.
Mircea Pospai, predsjednik žirija i članovi Rostás-Péter István i Szász Attila dodijelili su prvo mjesto emisiji „ Zanimanja na rubu izumiranja“ (Raluca Nelepcu, Radio Timișoara). Drugo je mjesto pripalo emisiji „Nijemci iz Dobrudže“ (Adrian Băncilă, Radio Constanța), dok su treće mjesto zajedno dijelile „Nagybodófalva“ (Lehőcz László, Radio Timişoara) i naša emisija na hrvatskome jeziku „Jedinstvo u raznolikosti“ ( Radio Rešice).
Naša nagrađena emisija obilježila je tradicionalnu proslavu čitave jedne generacije iz svih sedam karaševskih sela, koja se svake godine okuplja u sjedištu Zajedništva Hrvata u Rumunjskoj u Karaševu kako bi proslavila ispunjenje sedamdeset godina života. Ovaj put je bio red generaciji iz 1942. godine.
(http://www.zhr-ucr.ro)

 

Tekst: Daniel Lucacela