Ivan Lovrenović dobitnik je ovogodišnje književne nagrade “Meša Selimović” za najbolji roman

Ivan Lovrenović dobitnik je ovogodišnje književne nagrade “Meša Selimović” za najbolji roman što se u okviru književnih susreta “Cum grano salis” u Tuzli dodjeljuje za najbolje djelo objavljeno u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori.

Žiri kojemu je predsjedavala hrvatska književnica Julijana Matanović Lovrenoviću je ovu nagradu dodijelio za roman “Nestali u stoljeću”, djelo koje oslikava svu dubinu povijesnih previranja što su ostavila trajne ožiljke u BiH a posebice među Hrvatima koji u njoj žive.

“Nisam od onih koji su dobivali nagrade. Bilo ih je ali ne velikih i vrijednih, tako da ovu nagradu koju sam dobio u Tuzli smatram svojom prvom nagradom”, kazao je Lovrenović nakon uručenja nagrade u Tuzli koje je upriličeno u subotu navečer.

Za ovogodišnju nagradu “Meša Selimović” bilo je nominirano petnaest romana, a u uži izbor ušlo je njih pet.

Među kandidatima za nagradu su bili Miljenko Jergović s romanom “Rod”, posmrtno je nominira Mirko Kovač sa svojim posljednjim romanom “Vrijeme koje se udaljava” te srbijanski pisac Svetislav Basara sa romanom “Gnusoba” i bosanskohercegovački književnik Damir Šabotić s romanom “Nađi me”.

Izvor: T portal