Riječ je o nagradi ‘Bili smo prvi kad je trebalo’ koju UBIUDR dodjeljuje na tradicionalnom natječaju za najbolju književno-publicističku knjigu na temu hrvatskog Domovinskoga rata za 2012. godinu, a autorici će biti svečano uručena 5. listopada u 11 sati u dvorani Knjižnice i čitaonice ‘Bogdana Ogrizovića’ u Zagrebu

 

Hrvatska spisateljica američkog podrijetla Julienne Eden Bušić dobila je za roman ‘Živa glava’ nagradu Udruge branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR) za najbolji roman iz Domovinskoga rata.

Riječ je o nagradi ‘Bili smo prvi kad je trebalo’ koju UBIUDR dodjeljuje na tradicionalnom natječaju za najbolju književno-publicističku knjigu na temu hrvatskog Domovinskoga rata za 2012. godinu, priopćila je danas ta udruga.

Roman ‘Živa glava’ Julienne Eden Bušić problematizira tematiku silovanja u ratu, što je zapravo ratni zločin, a radnja započinje u Vukovaru. Osim što ima neosporne književne kvalitete, ova knjiga ukazuje i na dosad malo poznati i nedovoljno procesuirani zločin, odnosno vapi za pravdom i pravednošću svih žrtava, navodi UBIUDR. Knjiga je objavljena u nakladi tvrtke Interpublic d.d.

O dodjeli nagrade Julienne Eden Bušić odlučio je Prosudbeni sud u sastavu – ravnatelj Zavičajnog muzeja Biograd na Moru Draženko Samardžić, dramska umjetnica i publicistkinja Anja Šovagović-Despot, novinar i publicist Mladen Pavković, dramska umjetnica Kostadinka Velkovska i hrvatski branitelj Rajko Gašparić.

Udruga branitelja Podravke tu nagradu dodjeljuje već trinaest godina s ciljem da, kako ističu, što više ljudi, poglavito istinskih sudionika događanja tijekom Domovinskoga rata, potakne na pisanje i objavljivanje knjiga o suvremenoj hrvatskoj povijesti, ali i da ukaže na žalosnu i sramotno nisku zainteresiranost medija za ovakve i slične knjige.

Cilj dodjele nagrade, dodaju, je da se potakne povjerenstva na otkup knjiga s tematikom stvaranja slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države. Lani je nagradu primio dr. Milan Vuković za knjigu ‘Haaški sud’.
Na ovogodišnji natječaj pristiglo je 14 naslova, a žiri je posebno pohvalio knjigu ‘Crna mapa’ Vladimira Mukuseva.

Nagrada se sastoji od prigodne plakete, a književnici Julienne Eden Bušić bit će svečano uručena u petak, 5. listopada u 11 sati u dvorani Knjižnice i čitaonice ‘Bogdana Ogrizovića’ u Zagrebu.
(Hina/Culturenet)