Svečanosti u HC u Beču nazočili su ministrici savjetnici Zdenka Weber, Branimir Lončar, Silvio Kus, Mirta Mandić te ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Marin Knezović

Hrvatski centar u Beču dodijelio je Kulturnu nagradu ”Metron“ za 2014. godinu hrvatskom veleposlaniku u Austriji Gordanu Bakoti. Trofej ”Metron“ je blok kristalnog stakla, u kom je po strani ugraviran logo nagrade koja se dodjeljuje od 2008. godine. Nagradu je Bakoti uručio predsjednik Hrvatskog centra (HC), Tibor Jugović.
U obrazloženju odluke Jugović je naglasio da je veleposlanik Bakota nagradu dobio za ”istaknute zasluge na diplomatskom, kulturnom i društvenom području gradišćanskih Hrvata u Beču i Gradišću. Ali isto tako nagrađen je i za ”aktivno povezivanje Republike Hrvatske i Republike Austrije s posebnim osvrtom na hrvatsku zajednicu u Beču“.
– Veleposlanik Bakota veliki je profesionalac, čovjek i prijatelj. Njegovim dolaskom dobili smo čovjeka europskog štiha kojeg zanima problematika gradišćanskih Hrvata i stoga je nagrada otišla u prave ruke – rekao je držeći laudaciju predsjednik Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću Stanko Horvat. Dodao je kako je hrvatski veleposlanik napravio ”dubinsku analizu“, stanja, osobno upoznao i obišao brojna društva gradišćanskih Hrvata širom Gradišća, upoznao ljude koje tamo žive i njihove potrebe i želje.
– Jedna od njih bila je da se predstavnici hrvatsko-gradišćanskih društava i organizacija aktivno uključe i u tekuće bilateralne razgovore između Hrvatske i Austrije, između gradova Beča i Zagreba te pokrajine Gradišće i hrvatskih županija pri posjetima hrvatskih političara, što je zaslugom veleposlanika Bakote i ostvareno – rekao je Horvat. Istaknuo je kako su posjete hrvatskog predsjednika Ive Josipovića te zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića Gradišću te ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić Hrvatskom centru u Beču, kao i susret gradišćanskih Hrvata s premijerom Zoranom Milanovićem u Zagrebu bili od ”velikog moralnog značaja“ za hrvatsku manjinsku zajednicu u Austriji, kojoj su se ulaskom Hrvatske u EU otvorile nove mogućnosti.
Prema Horvatovim riječima, Bakota se snažno zalagao za uvođenje dvojezične nastave na njemačkom i hrvatskom jeziku u austrijske škole, prepoznavši značaj bilingvalnog školstva za opstanak gradišćanskih Hrvata u višejezičnom austrijskom prostoru.
– Veleposlanik Bakota nikada nije gurao svoju funkciju u prvi plan nego je prema nama imao topli ljudski pristup, što mu je donijelo mnogo prijatelja i štovatelja među gradišćanskim Hrvatima – zaključio je Horvat, čestitajući hrvatskom veleposlaniku na nagradi.
– Počašćen sam da sam prvi diplomat koji je dobio ovu nagradu -rekao je Bakota, zahvalivši gradišćanskim Hrvatima na četiri godine plodonosne zajedničke suradnje.
– S nagradom nisam računao, no jako joj se veselim i na nju sam ponosan ili kako vi kažete gizdav. Ona je za mene veliki znak priznanja, priznanje iskrenosti, otvorenosti i prijateljstva“, istakao je dodavši kako ”iskrenost mora biti postulat svakog diplomata kada se radi o hrvatskoj nacionalnoj manjini“.
– Hrvatska i Austrija imaju strateški odnos, odnos prijateljstva, ali nama je u fokusu uvijek naša nacionalna manjina – podvukao je, napomenuvši kako poglavlje s gradišćanskim Hrvatima u njegovoj životnoj knjizi ”nikada neće biti zaboravljeno“.
– Jako sam ponosan, jer napravili smo mnogo toga – zaključio je Bakota, ustvrdivši kako je Kulturna nagrada Metron priznanje Hrvatskog centra ”ne samo njemu osobno nego i hrvatskom Veleposlanstvu u Austriji i svim njegovim suradnicama i suradnicima“. Glavna tajnica Hrvatskog centra Gabriela Novak-Karall je uvodno rekla da je sedmočlani ocjenjivački sud Bakoti dodijelio nagradu za posebne zasluge u vezi s njegovim dostignućima u buđenju i uspostavi razumijevanja kao i simpatija unutar Hrvatica i Hrvata i za promicanje manjinskih pitanja i skupne problematike autohtonih i alotonih narodnosnih skupina.
Pročitala je pismene čestitke upućene Bakoti njegovih kolega, veleposlanika iz Mađarske, Češke i Slovačke, Gordana Grlića Radmana, Ines Troha Brdar i Jakše Muljačića te bivšeg austrijskog ministra poljoprivrede, gradišćanskog Hrvata Nikija Berlakovića koji sada obnaša dužnost predsjednika parlamentarne skupine za odnose Austrije i Hrvatske i glasnogovornika nacionalnih manjina u austrijskom saveznom Parlamentu, kao i bivšeg direktora Austrijskog kulturnog foruma u Zagrebu Roberta Sučića.
Glazbenu svečanost u prepunoj dvorani Hrvatskog centra uveličao je Trio FTM.
Svečanosti su bili nazočni, između ostalih, ministrica savjetnica za kulturu u hrvatskom Veleposlanstvu u Beču Zdenka Weber, hrvatski konzul u Austriji, ministar savjetnik Branimir Lončar, ministar savjetnik za politička pitanja Silvio Kus i ministrica savjetnica iz Stalne misije RH pri UN-u, OESS-u i drugim međunarodnim organizacijama u Beču Mirta Mandić i drugi austrijski i hrvatski uglednici. Među njima i Manfred Matzka iz austrijskog Saveznog kancelarstva. S hrvatske strane svečanosti je bio nazočan i ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Marin Knezović.
(Večernji list)

Tekst: Snježana Herek; Fotografije Hrvatske novine