HUMH i HMI potpisale su Ugovor o suradnji kroz zajednički humanitarni projekt „Pomozimo zajedno“ čiji cilj je pružanje pomoći osobama koje žive izvan Hrvatske, a dolaze na liječenje u Zagreb. Donacijom se Projektu i cjelokupnoj misiji Udruge među prvima odazvala HBZ, čija humanitarna aktivnost ostvaruje hvalevrijedne projekte već 122 godine

Humanitarna udruga „Fra Mladen Hrkać“ (HUMH) jedan je od 50 dobitnika Nagrade Europski građanin za 2016. godinu. Europski parlament od 2008. svake godine dodjeljuje Nagradu Europski građanin kao priznanje za iznimna postignuća za promicanje boljeg uzajamnog razumijevanja i jače povezanosti građana država članica ili olakšavanje prekogranične ili transnacionalne suradnje unutar Europske unije. Nagrada je Humanitarnoj udruzi „Fra Mladen Hrkać“ (HUMH) dodijeljena na svečanosti održanoj 30. rujna u dvorani Ante Starčević Hrvatskog sabora u Zagrebu, a Udruzi je nagradu uručio hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Davor Ivo Stier u nazočnosti bojnih uglednika iz javnog života i humanitarnog sektora RH.

Napominjemo, svi dobitnici će biti pozvani i na zajedničku svečanost sredinom listopadu u Bruxellesu.

Humanitarna udruga „Fra Mladen Hrkać“ osnovana je 2012. u Zagrebu s misijom pomoći osobama sa zdravstvenim poteškoćama i njihovim obiteljima koje dolaze u Zagreb na liječenje. Udrugu je za nagradu nominirao zastupnik u Europskom parlamentu Davor Ivo Stier, a odabrao žiri u sastavu osmero hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu, koji je ocijenio kako je vrlo važno prepoznati ovakve vrste inicijativa koje u javnosti često puta ostanu nezapažene. Posebno je istaknuto kako je Udruga kroz svojih 500 volontera pomogla više od 1200 osoba sa zdravstvenim poteškoćama i njihovim obiteljima.

Odbor za Nagradu Europski građanin dobitnike je potvrdio nakon natječajne procedure sredinom tekuće godine. Odborom je predsjedala potpredsjednica EP-a Sylvie Guillaume (S&D, Francuska), a članovi su bili potpredsjednici Ildikó Gallo-Pelcz (EPP, Mađarska), Anneli Jäätteemaki (ALDE, Finska), te Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL, Grčka), kao i bivši predsjednik Europskog parlamenta Enrique Barón (S&D, Španjolska).

Prema unaprijed definiranim pravilima izbora nominiranih za nagradu valja znati da isključivo zastupnici Europskog parlamenta imaju pravo predložiti kandidate, pri čemu svaki od njih može predložiti samo jednog kandidata godišnje, a prednost se daje projektima koji su povezani s tekućom Europskom godinom. S obzirom na simboličnu prirodu nagrade, broj dobitnika je ograničen predviđenom kvotom. Odbor može izabrati do 50 laureata iz popisa predloženih kandidata, uzimajući u obzir principe geografske distribucije i jednake zastupljenosti spolova.

Kao što je poznato, Humanitarna udruga „Fra Mladen Hrkać“ (HUMH) i Hrvatska matica iseljenika (HMI) potpisale su još prije tri godine Ugovor o suradnji kroz zajednički humanitarni projekt „Pomozimo zajedno“- čiji cilj je pružanje pomoći osobama koje žive izvan Hrvatske, a dolaze na liječenje u Zagreb. Pomoć podrazumijeva osiguranje informacijske, financijske i logističke pomoći u svrhu podmirivanja osnovnih životnih potreba korisnika. Svrhu provedbe zajedničkog projekta „Pomozimo zajedno“, tijekom cijelog njegovog trajanja, Hrvatska matica iseljenika osigurava u svojoj zgradi stambeni prostor na Trgu Stjepana Radića 3 u Zagrebu koji Udruga koristiti za smještaj osoba sa zdravstvenim poteškoćama koji dolaze na liječenje u Zagreb.

„Podrška ugledne institucije kao što je Hrvatska matica iseljenika puno znači u djelovanju i provedbi aktivnosti Udruge, osobito kroz osiguravanje dodatnog stambenog prostora u vlasništvu HMI, s obzirom na velik broj oboljelih s područja Bosne i Hercegovine i potrebu za širenjem smještajnih kapaciteta Udruge“, poručio je predsjednik Udruge Ivan Soldo, koji nije krio ponos na svečanosti dodjele nagrade u Hrvatskom saboru u Zagrebu.

Rukovodstva HUMH i HMI su dogovorila da će kroz buduće planirane aktivnosti i programe u okviru projekta „Pomozimo zajedno“ značajno doprinijeti jačanju i boljitku odnosa između domovine i iseljeništva. Tako se tom projektu i cjelokupnoj misiji Udruge među prvima izdašnim svotama odazvala Hrvatska bratska zajednica Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, čija humanitarna aktivnost ostvaruje hvalevrijedne projekte u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini već sto dvadeset i dvije godine.

Tekst: Vesna Kukavica; Fotografije: HINA

 

 

Potpisi pod slike:
 
1- Volonteri na svečanosti u Hrvatskom saboru
2- Nagrada „Europski građanin“
3- Prva dopredsjednica Udruge Nives Skoko Žanić
4- Uz laureate, svečanosti su nazočili i pokretač nominacije Davor I. Stier, veleposlanica Makedonije u RH D. Karagjozoska, zagrebački gradonačelnik M. Bandić i veleposlanica BiH u RH R. Paškalj