Povjerenstvo je dobilo na uvid i pregledalo 41 knjigu tiskanu na hrvatskom jeziku u 2011. godini, od kojih su 22 iz područja i 18 knjiga s područja znanosti i publicistike. Odlučilo je dodijeliti nagradu knjizi eseja ‘Kako se branilo dostojanstvo’. Zbirka je to uvodnika, polemičkih tekstova i komentara objavljenih u subotičkim listovima Glas ravnice i Žig tijekom 90-ih godina XX. stoljeća

 

 

 

Tročlano povjerenstvo, kojim je predsjedavao dr. sc. Slaven Bačić, uz članove Nelu Tonković i Vladana Čuturu, imalo je zadatak od 41 naslova odabrati najbolju knjigu 2011. godine. Sukladno njihovim profesionalnim i znanstvenim interesima svaki je član povjerenstva pratio određene segmente knjiga – znanstveno-publicistička, književna djela te vizualno-likovno oblikovanje knjiga.
Povjerenstvo je dobilo na uvid i pregledalo 41 knjigu tiskanu na hrvatskom jeziku u 2011. godini, od kojih su 22 iz područja i 18 knjiga s područja znanosti i publicistike. Članovi povjerenstva uvrstili su u uži izbor 16 knjiga, potom su se odlučili za njih 7, da bi na koncu i odabrali knjigu koja će biti nagrađena.
Sama, pak, odluka i obrazloženje povjerenstva glasi: „Ove smo godine odlučili dodijeliti nagradu knjizi eseja Vojislava Sekelja ‘Kako se branilo dostojanstvo’. Zbirka je to uvodnika, polemičkih tekstova i komentara objavljenih u subotičkim listovima Glas ravnice i Žig tijekom 90-ih godina XX. stoljeća, u vremenima kada se normalna i uobičajena svakodnevica raspadala pod naletom ondašnje nesretne politike. Ipak, autor se ovih eseja na nizu mjesta uspio ludički i s dozom inteligentnog humora obračunavati s tim nesretnim vremenom. Upravo ova zbirka, s vremenske distance, djeluje poput skupljenih fragmenata toga vremena, čiji ostaci su, nažalost, i danas živi. No, rijetko se danas susrećemo s ovakvim tipom kritičke misli, pa je Sekeljeva knjiga višestruko vrijedna, možda najvrjednija kao zbirka eseja kritičke kulture sjećanja”.
(http://www.zkvh.org.rs)