Školu niz godina zajednički organiziraju Sveučilište u Zagrebu i Hrvatska matica iseljenika, a ove je godine okupila 28 polaznika

Standardni hrvatski jezik učit će na ovogodišnjoj Sveučilišnoj školi hrvatskoga jezika i kulture 28 polaznika iz 17 europskih i prekooceanskih zemalja, a svečani početak škole obilježen je u ponedjeljak, 26. lipnja u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu gdje je polaznike pozdravio i rektor Damir Boras.

Sveučilišna škola namijenjena je mladeži hrvatskoga podrijetla i svim drugim studentima koji žele upoznati Hrvatsku, steći ili proširiti znanje o njoj, te naučiti ili usavršiti hrvatski jezik. To će i biti tijekom četiri tjedna trajanja zadaća profesora te 28-ero polaznika iz 17 europskih i prekooceanskih zemalja – Argentine, Australije, Austrije, Cipra, Čilea, Francuske, Italije, Kanade, Mađarske, Njemačke, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Škotske, Švicarske, Ukrajine, Urugvaja i Velike Britanije.

Tradicionalno, školu već niz godina zajednički organiziraju Sveučilište u Zagrebu i Hrvatska matica iseljenika, a kao i prethodnih godina, polaznici će biti i stipendisti s partnerskih sveučilišta najvećega hrvatskog sveučilišta. Tako će ove godine školu polaziti desetero stipendista sa Sveučilišta Ivan Franko u Lavovu (Ukrajina), Sveučilišta u Klagenfurtu (Austrija), Sveučilišta PontificiaUniversidadCatolica de Chile (Čile), Instituta Filip Kaušić (Austrija), Sveučilišta u Glasgowu (Škotska), Macquarie sveučilišta (Australija), Humboldt sveučilišta u Berlinu (Njemačka) te sa Sveučilišta u Torontu (Kanada).

Program je raznovrstan, a njegov je težište na akademskome programu koji obuhvaća 120 školskih sati nastave (105 obveznih i 15 sati izbornih nastavnih sati). Jezična nastava sastoji od odvojenih gramatičkih i lektorskih sati, a znanje hrvatskoga jezika dijeli se na tri razine – početnu (1, 2, 3), srednju (1, 2, 3) i naprednu (1, 2). Akademski dio programa održat će se u učionicama u zgradi Ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu, na adresi Zvonimirova 8.

Za program iz hrvatske kulture i povijesti zadužena je Hrvatska matica iseljenika, a obuhvatit će akademska i terenska predavanja o hrvatskoj kulturi i povijesti, stručno vođene posjete muzejima, galerijama, umjetničkim izložbama, kulturnim i znanstvenim ustanovama, odlaske na kazališne predstave i koncerte, susrete s poznatim hrvatskim umjetnicima, kao i studijske izlete u Hrvatsko zagorje i na Plitvička jezera.

Rektorovim pozdravima i željama  da polaznicima škola bude lijepo i korisno iskustvo, pridružile su se i  v.d. ravnateljica Hrvatske matice iseljenika Mirjana Ana-Maria Piskulić te voditeljica Sveučilišne škole hrvatskoga jezika i kulture prof. dr. Zrinka Jelaska.

Jelaska je ukazala i da će se učiti tzv. maminski jezik, koji uključuje puno ponavljanja i polagani izgovor, te objasnila da je i profesorski, poučavateljski način sličan tom “maminskom” načinu jer izbjegava ono čemu su skloni izvorni govornici koji nisu stručni poučavatelji jezika i često misle da oni koji uče strani jezik ne razumiju koncepciju koja stoji iza jezika, a govorei prebrzo.

Na njezine riječi osvrnula se i Mirjana Piskulić rekavši kako je svjesna da je “Hrvatima teško biti strpljiv”, pa ih je potaknula da zahtjevnom poslu pristupe tako “da probude dijete u sebi, a oni među polaznicima koji su hrvatskoga podrijetla i svoje gene”.
(Hina)