Na Susretima je predstavljena 12. zbirka pjesama HIL-e NY „U potrazi za izgubljenim obzorima“ te njeni autori, 21 pjesnik iz Amerike, Austrije, Danske, Francuske i Kanade. Predstavio ih je pjesnik Đuro Vidmarović iz Zagreba s recenzenticom prof. dr. Helenom Burić iz Kanade

„Na pragu doma“ naziv je 13. Susreta pjesnika izvandomovinske lirike koji se u organizaciji HSK u Austriji, Udruga HIL-a New York i Kolegija Hrvatskog povijesnog instituta u Beču održao od 6. do 8. lipnja u austrijskom glavnom gradu. Pokrovitelji su mu bili Državni ured za Hrvate izvan Hrvatske i hrvatsko Veleposlanstvo u Beču.
Susret pjesnika iz cijelog svijeta upriličen je u kripti crkve Sv. Kanizija, Canisiusgasse 16, na Hrvatskom povijesnom Institutu u Beču, u sklopu proslave ulaska Hrvatske u EU.
Naslovom „Na pragu doma“ organizator je želio simbolično podsjetiti, ne samo na povijesnu i geografsku bliskost Hrvatske i Austrije, nego i na povratak RH u europsku obitelj kojoj je naša zemlja oduvijek svojom kulturom i duhom pripadala, naglašava u najavi prof. Frančeska Liebmann, predsjednica Organizacijskog odbora Susreta.
Bogati i raznovrsni kulturni program Susreta, uz recital „Na pragu doma“, obuhvaćao je, između ostalog, i predstavljanje dvanaeste zbirke pjesama HIL-e NY „U potrazi za izgubljenim obzorima“ te njihovih autora. Riječ je o 21 pjesniku iz Amerike, Austrije, Danske, Francuske i Kanade, a predstavio ih je pjesnik Đuro Vidmarović iz Zagreba s recenzenticom prof. dr. Helenom Burić iz Kanade.
Glazbeni okvir Susretu dao je operni pjevač, doktorand na Sveučilištu u Beču Luka Gudelj, koji je lani osvojio „Večernjakovu domovnicu“ i bio proglašen najboljim izvandomovinskim pjevačem. Uz pratnju Krune Ringsmutha (gitara) i Mije Miše Bijukića (mandolina), Gudelj je pjevao uglazbljene pjesme hrvatskih pjesnika. Svoj glazbeni doprinos svečanosti dao je i Tamburaški zbor studenata tambure bečkog Konzervatorija Franz Schubert na čelu s prof. dr. Darijom Cebićem te Folklorni ansambl Šokadija iz Beča.
Posljednjeg dana Susreta, recenzent Željko Batarilo predstavio je pjesme deset novih hrvatskih pjesnika koji žive i stvaraju u Americi, Australiji, Austriji, Italiji, Kanadi i Njemačkoj. Susret pjesnika izvandomovinske lirike završio je u subotu navečer kulturno-umjetničkom programom u čijem će sklopu poznati hrvatski glumac Joško Ševo izveo monodramu „Govorite li hrvatski“, čiji je autor.
Trinaesti Susret u Beču bio je prilika za obilježavanje obljetnice pokretanja pjesničkih susreta Hrvata iz Amerike i Kanade.
(Večernji list)

Tekst: Snježana Herek

Više o Susretu