Priznanje za publicistiku dodijeljeno Petru Tyranu, publicistu iz Beča, koji se istaknuo dugogodišnjim radom na očuvanju i promociji identiteta,  jezika i kulture Gradišćanskih Hrvata

Hrvatska matica iseljenika predstavila je 14. studenoga na sajmu knjiga Interliberu u Zagrebu nakladništvo hrvatskih manjina, koje ove godine broji 180 naslova najzanimljivije elitne knjižne produkcije Hrvata koji žive izvan domovine, u dvanaest zemalja srednje i jugoistočne Europe.
Riječ je o, kako je istaknuo na predstavljanju ravnatelj HMI Marin Knezović, dijelu hrvatskog kulturnog mainstreama koji hrvatskom kulturnom naslijeđu donosi nove vrijednosti. “To su vrijednosti vlastitog posebnog iskustva, iskustva hrvatstva kao manjine, iz čega svi možemo jako puno naučiti”, kazao je Knezović.
Iseljeničko hrvatsko književno stvaralaštvo često se, međutim, doživljava kao nešto manje vrijedno, pa je stoga svrha postojanja HMI-ja borba protiv takvih krivih i štetnih koncepcija, poručio je.

O stvaralaštvu Hrvata u Mađarskoj govorio je predsjednik Hrvatske državne samouprave u toj zemlji Mišo Hepp, koji je istaknuo kako je najvažniji zadatak izdavačke djelatnosti iseljeništva očuvanje hrvatskog kulturnog identiteta i nacionalne svijesti.
Osim bogate izdavačke djelatnosti koja uz klasična izdanja obuhvaća i elektroničko nakladništvo, u kojoj se mogu u digitalnom obliku pogledati sva tiskana izdanja, Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj i neprofitna tvrtka Croatika razvili su i e-galeriju s digitaliziranim sadržajima oko šest tisuća starih fotografija o životu Hrvata u Mađarskoj od 60-tih godina do danas, a bave se i izdavanjem glazbenih CD-a, kazao je Hepp.

Ravnatelj Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj iz Pečuha Stjepan Blažetin istaknuo je kako znanstvena istraživanja na hrvatskom jeziku u toj zemlji imaju daleku povijest. Iako je primarna zadaća Zavoda znanstveno istraživanje, on ima i nakladničku djelatnost u sklopu koje je utemeljio vlastitu biblioteku koja objavljuje knjige i zbornike veće znanstvene i kulturne vrijednosti, kazao je.

Svečano predstavljanje hrvatskih knjiga koje se tiskaju izvan Hrvatske na centralnoj pozornici Interlibera obuhvatilo je i nakladništvo Hrvata u Srbiji.
Predstavio ga je ravnatelj Zavoda da kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov, koji je istaknuo kako je bitno omogućiti vidljivost bogate nakladničke produkcije koja postoji izvan Hrvatske na institucionalno primjeren način u prikladnim institucijama u RH.
“Izdavačka produkcija Hrvata u Vojvodini iznosi oko 45 naslova godišnje, uglavnom beletrističke književnosti. I mi želimo biti dionici hrvatskog kulturnog prostora”, kazao je Žigmanov. U tome smislu, izrazito je važno to što nam je omogućeno predstavljanje svojih izdanja na Interliberu, dodao je. Nakladnici u Vojvodini žele također biti vidljivi i prisutni i u prostoru kulture države u kojoj žive, pa stoga redovito izlažu i na raznim sajmovima u Srbiji i regiji, napomenuo je Žigmanov. Osim beletristike, objavljuju i dječju književnost i slikovnice, hrvatske klasike, leksikone te znanstvene monografije, imaju značajnu produkciju periodike, a ustanovili su i nekoliko nagrada vezanih za svijet knjige.

Svi naslovi nakladničke djelatnosti hrvatskih manjina te Hrvata iz Bosne i Hercegovine iz dvanaest zemalja srednje i istočne Europe mogu se pogledati na interliberskom štandu Hrvatske matice iseljenika, gdje će također biti upriličena i druženja s brojnim autorima – sve do nedjelje.

U nazočnosti brojnih posjetitelja Interlibera održana je potom svečana dodjela Priznanja Hrvatske matice iseljenika za publicistiku. Ravnatelj HMI mr. sc. Marin Knezović uručio je Priznanje istaknutom publicistu iz Austrije Petru Tyranu, uredniku Hrvatskih novina. Riječ je o renomiranom publicisti i književniku te društvenom aktivisti za manjinska prava našijenaca u Austriji. Od 1983. godine urednik je tjednika Hrvatske novine, najznačajnijeg lista Gradišćanskih Hrvata. Uredničkom politikom tog lista odredio je novi smjer za suvremenu tiskovinu jedne manjinske skupine, osiguravši joj u 21. stoljeću dobro posjećenu elektronsku inačicu na Internetu.
(ZV – Interliber/Hina)