Da se isplati vratiti i ostati u Hrvatskoj, zaključili su gotovo svi panelisti, a među njim i povratnici iz inozemstva, investitori u hrvatski turizam 

Više 150 predstavnika ministarstava, lokalnih i područnih samouprava, institucija, turističkih zajednica, vlasnika hotela, turističkih seljačkih gospodarstava i OPG-ova okupilo se 10. i 11. listopada u Iloku na zanimljivom okruglom stolu „Quo vadis ruralni turizam – Zašto je bolje ostati“. Čak dvije panel rasprave, prezentacija primjera dobre prakse, razmjena iskustava i poticanje investicija u turizam, obilježile su ovo događanje na kojem su se Vukovarsko-srijemska županija i Ilok još jednom potvrdili kao odlični domaćini.
– Razvoj ruralnog turizma ima veliku važnost za razvoj turizma kontinenta, odnosno jačanje njegove atraktivnosti tijekom cijele godine. Usko povezan i s ostalim granama turizma kao što su cikloturizam, eko i zeleni turizam, ruralni turizam pridonosi ravnomjernijem turističkom razvoju naše zemlje, pozicionira Hrvatsku kao destinaciju raznolike i bogate turističke ponude te posjetiteljima pruža autentičan doživljaj naše zemlje“, izjavio je Gari Cappelli, ministar turizma na otvorenju Okruglog stola u Muzeju grada Iloka. Dodao je kako žilu kucavicu ruralnog turizma čine seljačka domaćinstva i obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja imaju mogućnost kroz turizam plasirati svoje poljoprivredne proizvode i poljoprivredne proizvode iz svog okruženja.
– Upravo zato podržavamo razvoj brojnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja pružaju turističke i ugostiteljske usluge kroz program Konkurentnost turističkog gospodarstva za koji smo samo u ovoj i prethodnoj godini izdvojili 7,1 milijun kuna za sufinanciranje 192 projekata s ciljem obnove, proširenja i uređenja ovih objekata“, istaknuo je ministar.
Kristjan Staničić, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice kazao je kako je ruralni turizam u Hrvatskoj prepun izazova i dobrih primjera iz prakse.
„Sinergija privatnog i javnog partnerstva osnovni je preduvjet razvoja ruralnog turizma, a Hrvatska turistička zajednica promovirat će i podržati razvoj ruralnog turizma ciljanom marketinškom digitalnom kampanjom, novom web stranicom koja će objediniti ponudu ruralnog turizma te podrškom kvalitetnih priča i manifestacija na ruralnom prostoru. Osobno bih bio vrlo zadovoljan ako bi se onih dva posto udjela ruralnog turizma ukupnom turističkom prometu, uskoro podiglo na četiri posto.“, kazao je direktor Glavnog ureda HTZ-a.
-Događaji poput ovog okruglog stola trebali bi pomoći u promociji ruralnog prostora te potaknuti stanovnike na realizaciju kreativnih ideja, koje će obogatiti turističku ponudu i generirati zapošljavanje i razvoj gospodarstva. Uz dobru volju i želju, u tome ćemo uspjeti zajedničkim snagama. Ruralni prostor Hrvatske prepun je toplih i emotivnih priča koje vrijedi doživjeti“, istaknula je mr. sc. Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Kluba članova Selo“, koja je uz HF Eko Etno Grupu, inicijatora i organizatora ovog dvodnevnog skupa.
Okrugli stol svojevrsni je uvod u Kongres ruralnog turizma koji će se u svibnju 2018. održati u Supetru na otoku Braču.
Ima li ruralni turizam dovoljno potencijala za generiranje novih radnih mjesta, treba li otići ili ostati u Hrvatskoj, što moramo učiniti da budemo još bolji, kojim putem dalje, jesmo li iskoristili sve potencijale…, samo su neka od pitanja koja su se mogla čuti Iloku. Da se isplati vratiti i ostati u Hrvatskoj, zaključili su gotovo svi panelisti, među kojima su bili i povratnici iz inozemstva, investitori u hrvatski turizam.

Okrugli stol organiziran je pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma Republike Hrvatske, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Hrvatske turističke zajednice, Hrvatske gospodarske komore, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Iloka, Hrvatske matice iseljenika, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom grada Iloka i Iločkih podruma.
Na Okruglom stolu o svojim iskustvima povratka u domovinu govorili su i hrvatski povratnici.
– Mi smo zemlja mogućnosti i bolje je ostati. Ja sam se vratila u domovinu i ostvarila san svojih roditelja. Dobro poslujem i ovo je moj san. Živim ga, rekla je Branka Čubelić, vlasnica event agencije koja je do prije pet godina živjela u Australiji.
Događanje u Iloku, naravno, nije moglo proći bez Hrvatske matice iseljenika.
-Zašto je bolje ostati često je pitanje. U tomu je itekako zainteresirana Hrvatska matica iseljenika. Posebice ako to pitanje zajedničkim radom postavimo u “Kako je bolje ostati i vratiti se u domovinu”. To je naš cilj, ali i temeljna zadaća svih nas te ovog hvalevrijednog skupa, rekao je ravnatelj HMI-ja Mijo Marić na otvorenju Okruglog stola u Iloku.

Tekst: Ivana Rora

Fotografije