U bazilici Marija Radna mons. Eterović predvodio je središnje misno slavlje na latinskom jeziku skupa s Martinom Roosom, biskupom Temišvarske biskupije, Lászlóm Böcskeiem, biskupom Oradijske (Oradea Mare) biskupije, svećenicima hrvatskog podrijetla Nikolom Laušom, generalnim direktorom Temišvarske biskupske kancelarije, Marjanom Tinkulom i Petrom Stojanovićem i uz sudjelovanje velikoga broja vjernika pristiglih iz hrvatskih mjesta Ravnik, Vodnik, Lupak, Klokotić, Nermić, Jabalče i Karaševo te Rekaš

Mons. Nikola Eterovic, generalni tajnik Biskupske sinode, na poziv temišvarskog biskupa Martina Roosa i karaševskih Hrvata, odlučio je ove godine Malu Gospu proslaviti s Hrvatima u Rumunjskoj.
Doputovavši 6. rujna u Rumunjsku, nadbiskup Nikola Eterović već je 7. rujna u 18 sati predvodio svetu misu u, za Hrvate najvećem hodočasničkom mjestu, Svetištu Marije Radne.
Za svetkovinu Rođenja BDM Hrvati hodočaste puna tri dana, a ove je godine proslavu svojim dolaskom i svetim misama, u 7.30 te u 11 sati, itekako obogatio mons. Nikola Eterović.
Mons. Nikola 8. rujna u bazilici Marija Radna predvodio je središnje misno slavlje na latinskom jeziku skupa s Martinom Roosom, biskupom Temišvarske biskupije, Lászlóm Böcskeiem, biskupom Oradijske (Oradea Mare) biskupije, svećenicima hrvatskog podrijetla Nikolom Laušom, generalnim direktorom Temišvarske biskupske kancelarije, Marjanom Tinkulom i Petrom Stojanovićem i uz sudjelovanje velikoga broja vjernika Hrvata pristiglih iz hrvatskih mjesta Ravnik, Vodnik, Lupak, Klokotić, Nermić, Jabalče i Karaševo te Rekaš.
Misnom su slavlju nazočili i predstavnici diplomatskog predstavništva u Rumunjskoj, predvođeni Nj. E. mr. sc. Andreom Gustović – Ercegovac, veleposlanicom Republike Hrvatske u Bukureštu.
U homiliji na njemačkom i hrvatskom jeziku nadbiskup je Eterović istaknuo važnost svetkovine Male Gospe za obitelj, za život, za dostojanstvo, za zajednicu. Zajednica je rimokatolika jedna od najbrojnijih, istaknuo je nadbiskup Nikola u svojoj propovijedi, a Bog je Gospodin upravo Mariji dodijelio vrlo važnu ulogu, ulogu majke – zaštitnice i pomoćnice. Tome svjedoče i mnogobrojni vjernici, mnogobrojni Hrvati koji su pristigli u Mariju Radnu kako bi joj se zahvalili, molili pomoć i zatražili zaštitu. Čine to na hrvatskom jeziku, koji sa svojom širinom i bogatstvom obuhvaća brojne dijalekte i mjesne govore, i putem kojeg se trajno prenosi Božja riječ.
Iz Marije Radne, koja je gotovo 200 km udaljena od hrvatskih mjesta u Rumunjskoj, nadbiskup Etrović izrazio je želju posjetiti mjesta iz koja su Hrvati u Radnu došli hodočastiti, pa je tako istog dana, u 19 sati, sa župnikom Marjanom Tinkulom predvodio treću svetu misu u mjestu Lupak.
Uz obilazak svih hrvatskih mjesta, i iskazano veliko zanimanje za Hrvate u Rumunjskoj, mons. je Nikola Eterović, 9. rujna, na dan posvećenja tamošnje crkve Gospina rođenja u 12 sati, predvodio svetu misu i u Jabalču.
Jabalče je najmanje hrvatsko mjesto, ali se za tu, za njih povijesnu priliku, zdušno pripremilo. Na veliku radost svog župnika vlč. Jurja Katića, veliki se broj vjernika na svečanoj svetoj misi obukao u prekrasnu narodnu nošnju.
Uz domaćina, Jurja Katića i Jurja Patašana, na misi su u Jabalču koncelebrirali Nikola Lauš, generalni direktor Temišvarske biskupske kancelarije, župnici hrvatskog podrijetla Petar Dobra, Petar Rebedžila, Milan M. Sima, Milan N. Sima i Marjan Tinkul.
Presretni i ponosni su Hrvati srdačno dočekali visokog gosta iz Rima, a on je pak svojom neposrednošću, susretljivošću, sa zanimanjem za svakog od njih, s toplinom riječi, s poučnošću svojih propovijedi i poruka, zadužio sve one koji su ga s velikim i pomnim zanimanjem slušali.
Uvjerivši se u vjeru Hrvata s ovih prostora, koja ih je niz stoljeća održala i očuvala, nadbiskup je Nikola obećao da će o svemu, nadasve o živoj vjeri obavijesti i Svetog Oca po povratku u Rim.

Tekst: Petar Hategan