Croatijin trener prije pola stoljeća bio je Nikola Kardum, a pomoćnici su mu bili braća Ante i Martin. Tada su za nju igrali: Ivan Režić, Pero Zdrilić, Ante Kardum, Šime Batur, Ilija Kardum, Alojz Lavrić, Martin Kardum, Ivo Vidakušić, Ivo Cvitanović, Josip Šatalić, Stefan Kubaša i Dinko Gunjača 

Povodom 50. obljetnice NK Croatia izdata je knjiga o pedesetogodišnjoj povijesti ovog najstarijeg hrvatskog nogometnog kluba u Europi. Monografiju o povijesti NK Croatije napisao je pjesnik, radijski novinar i bloger Josip Zorica, koji dugi niz godina pomno prati i istražuje život Hrvata u iseljeništvu, poglavito onih u Njemačkoj, Švicarskoj, Danskoj i Švedskoj.
Hrvatsko športsko društvo Croatia dobilo je svoje organizacijske okvire kao udruga Hrvata 1962. zahvaljujući mladim državotvornim emigrantima koji su pokrenuli nogometnu sekciju i sudjelovali u redovitom natjecanju u Malmöu.
Prije 50 godina, točnije 15. studenoga 1962. osnovan je NK Croatia- Malmö. Novoosnovani hrvatski klub prvi trening imao je na ledinama Limhamna, a za loptom su trčali gotovo svi članovi Upravnoga odbora, osim Ante Raspasovića koji zbog godina nije obukao kopačke. Nikola Kardum bio je prvi trener, a pomoćnici su mu bili braća Ante i Martin. Tada su za Croatiju igrali: Ivan Režić, Pero Zdrilić, Ante Kardum, Šime Batur, Ilija Kardum, Alojz Lavrić, Martin Kardum, Ivo Vidakušić, Ivo Cvitanović, Josip Šatalić, Stefan Kubaša i Dinko Gunjača.
NK Croatia Malmö zlatnim se slovima upisao u švedsku i iseljeničku nogometnu povijest, a vrhunac je bio ulazak NK Croatije u II. švedsku ligu 1988.

Tekst: Luka Sičanica