Izloženo je devet slika čija je tema crkva Sv. Vlaha, a povjesničar umjetnosti Marin Ivanović kazao je kako su Mladošićeva “Zrcala” dio ciklusa od 11 izložbi kojima se odaje čast dubrovačkom parcu

Izložba Iva Mladošića “Zrcalo”, u sklopu obilježavanja Godine sv. Vlaha, otvorena je 22. rujna u prostoru Hrvatske matice iseljenika Dubrovnik. Organizatori su Hrvatska matica iseljenika i Udruga Festa Dubrovnik, a izloženo je devet slika čija je tema crkva Sv. Vlaha.

Povjesničar umjetnosti Marin Ivanović kazao je kako su Mladošićeva “Zrcala” dio ciklusa od 11 izložbi kojima se odaje čast dubrovačkom parcu.

– Izložba je drugačija od svega što smo do sada imali jer se ta tema svetoga Vlaha obično iščitava na prvoj razini. Dakle, sveti Vlaho na ikonografskoj razini. Sveti Vlaho kao svetac koji ima Grad u ruci i štap… Konstantno imamo perpetuiranje te osnovne ikonografije. A Ivo Mladošić je pak uzeo crkvu Sv. Vlaha kao motiv, dakle onu crkvu za koju mnogi misle da je zapravo dubrovačka katedrala jer se nalazi na takvom mjestu, na mekanom trbuhu Dubrovnika, gdje se sječe Stradun i ulica pred Dvorom. Ona je možda najveličanstvenija barokna građevina u Dubrovniku.

Dakle, Mladošić je uzeo kao motiv za devet verzija svojih slika. To su noćni prizori, dnevni, ali zapravo snoviti prizori, gdje ona i gubi formu, dobiva ornamentiku preko sebe. Mi koji je poznajemo je uspijevamo prepoznati, a Mladošić je uspio unutar tog motiva naći centralne karakteristike kako bi znali da je to crkva Sv. Vlaha, rekao je Ivanović.

O samom autoru Ivanović je kazao kako je “Mladošić osoba koja se od najranijeg djetinjstva bavila umjetnošću”.

– On je dobio i formalnu potvrdu da je umjetnik, ali onaj tko je pratio njegov rad i tko ga je poticao u njegovim formativnim fazama je znao je on umjetnik bez toga. Na kraju krajeva, akademija je samo to pokazala i potvrdila. Sjećamo se njegovog ciklusa stolica, njegovih mrtvih priroda… Sada priprema još jednu veliku izložbu nevezano za ovo, a opet se odlučio priključiti ovom projektu. – objasnio je Ivanović, ističući kako mu je drago da Mladošić “ponovo izlaže u Dubrovniku”.

– Nadam se da će to postati pravilo, znam da muku muči s problemom prostora i pribora. Ne da se, ide dalje, od kad je u mirovini ima više vremena i očekujemo barem jednu izložbu svake godine, dodao je Ivanović.

Ivo Mladošić rodio se u Dubrovniku 1948. godine. Slikanje uči u ateljeu Josipa Škerlja i zatim Josipa Trostmanna. Likovne poduke prima i od Koste Strajnića, od 1966. do 1969. Ostvario je 18 samostalnih i 28 skupnih izložbi. Sudjelovao je na brojnim likovnim kolonijama.
(dubrovnikpress.hr)