Dvadeset i troje potomaka hrvatskih iseljenika iz osam zemalja stiglo je u Međimurje gdje će u okviru Matičina projekta Eco Heritage Task Force boraviti sve do 14. kolovoza. Očekuje ih rad na zaštiti okoliša, obnavljanju zapuštenih dijelova prirodno-spomeničkog i kulturno-povijesnog prostora

Dvadeset i troje potomaka hrvatskih iseljenika iz osam zemalja stiglo je u Međimurje gdje će u okviru projekta Eco Heritage Task Force 2014. boraviti sve do 14. kolovoza. Tim je povodom u Međimurskoj županiji organizirano svečano otvorenje projekta kojem je 28. srpnja nazočio i ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Marin Knezović.
Eco Heritage Task Force program je koji je Hrvatska matica iseljenika pokrenula 1992. godine s ciljem organizacije dolaska mladih na lokacije u domovini svojih predaka. Ove će godine mladi koji su pristigli iz Rumunjske, Makedonije, Čilea, Argentine, Kanade, Nizozemske, Makedonije, Vojvodine i Južne Afrike, gostovati u Međimurju.
U suradnji s Međimurskom županijom, gradovima Čakovcem, Prelogom, Murskim Središćem te općinom Sveti Martin na Muri mladi sudionici projekta radit će na zadacima očuvanja zaštite okoliša i kulturno-povijesne baštine. Time će pridonijeti očuvanju prirodnog okoliša domovine iz koje potječu, a ujedno je time i bolje upoznati. Voditeljica projekta je Nives Antoljak iz Hrvatske matice iseljenika.
Tijekom svečanosti službenog otvaranja projekta Eco Heritage Task Force 2014. ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Marin Knezović i župan Matija Posavec potpisali su Ugovor o suradnji Hrvatske matice iseljenika i Međimurske županije.
(http://www.mnovine.hr)

Na sjeveru Hrvatske 19 dana boravit će predstavnici čak osam. Sudionike projekta očekuje rad na zaštiti okoliša, obnavljanju zapuštenih dijelova prirodno-spomeničkog i kulturno-povijesnog prostora, a uključivanje mladih je prirodna potreba jer i oni potječu iz Hrvatske i nastojat će pridonijeti očuvanju njenog prirodnog okoliša, istaknuli su u Hrvatskoj matici iseljenika.
Svoj će doprinos mladi, osim u ekološkom smislu, dati i na raznim manifestacijama koje se tijekom kolovoza odvijaju diljem županije – Porcijunkulovu, proštenjima u Cirkovljanu, Prelogu, Sv. Martinu na Muri i Štrigovi, ali i na događanjima diljem već spomenutih gradova, gdje su ujedno postavljeni i koordinatori projekta.
(www.emedjimurje.hr)