Hrvatsko-američki slikar živi i radi u Washingtonu, a u Europi je poznat po svojim akvarelima. Imao je samostalne izložbe diljem svijeta, uključujući Ameriku, Francusku, Njemačku, Hrvatsku…

U Galeriji Hrvatske matice iseljenika u Gradu, 17. kolovoza u podne, otvara se izložba hrvatsko-američkoga slikara koji je domovinu napustio prije gotovo pola stoljeća, a više od dvadeset godina živi u Americi.

Mladen (Gino) Novak rođen je 1948. godine u Zagrebu. Školovao se u umjetničkoj školi “Maksimir” u Zagrebu. Njegov učitelj i mentor bio je prof. Oton Gliha, čiji su radovi izloženi u muzeju Guggenheim u New Yorku.

Iz Hrvatske odlazi 1966. i nastavlja školovanje. Studirao je slikarsku tehniku u New Yorku, dvije godine, a zatim pohađao umjetnički koledž u Etiopiji. Govori sedam jezika.

Novak je u Europi poznat po svojim akvarelima. Stil mu je impresionistički, a karakteristika njegovih radova je korištenje jakih boja.
U SAD je došao u rujnu 1988. godine. Slovi kao jedan od najprodavanijih slikara u SAD-u.

Proslavio se tehnikom slika na cinčanim pločama, što je i patentirao. Radovi mu se mogu naći u najpoznatijim galerijama diljem Amerike. Imao je samostalne izložbe diljem svijeta, uključujući Ameriku, Francusku, Njemačku, Hrvatsku…
Po djedu je Dubrovčanin, a živi i radi u Washingtonu.