U svojoj ocjeni susreta s hrvatskom zajednicom šefica hrvatske diplomacije je rekla kako je izuzetno važno održavati izravnu vezu između domovinske i iseljene Hrvatske, uključujući hrvatske manjinske zajednice, kao što to su gradišćanski Hrvati u Austriji

Na kraju jednodnevnog boravka u Austriji, gdje je 14. lipnja u Beču sudjelovala na sastanku Stalnog vijeća država članica Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić se je predvečer u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beču sastala s predstavnicima hrvatske i gradišćanskohrvatske zajednice u Austriji. Nazočna je bila i stalna predstavnica RH pri OESS-u, UN-u i ostalim međunarodnim organizacijama u Beču Dubravka Plejić Marković.
Bili su to ne samo trenuci srdačnog upoznavanja sa šeficom hrvatske diplomacije, kojoj je hrvatska veleposlanica u Austriji dr. Vesna Cvjetković uvodno predstavila hrvatske udruge i njihove aktivnosti nego i mogućnost da predstavnici hrvatske zajednice iz prve ruke čuju što im ima za kazati hrvatska ministrica.
Govoreći o boravku u Beču napomenula je kako je na sjednici Stalnog vijeća OESS-a sudjelovala u svojstvu predsjedavajuće Odborom ministara Vijeća Europe. Istakla je da je u svom obraćanju stalnim predstavnicima država članica OESS-a predstavila prioritete hrvatskog predsjedanja, te kako su oni izrazili potporu kako hrvatskom predsjedanju i predstavljenom programu, tako i spremnosti Hrvatske na daljnje unapređenje aktivnosti na promociji zajedničkih europskih vrijednosti.
U svojoj ocjeni susreta s hrvatskom zajednicom šefica hrvatske diplomacije je rekla kako je izuzetno važno održavati izravnu vezu između domovinske i iseljene Hrvatske, uključujući hrvatske manjinske zajednice, kao što to su gradišćanski Hrvati u Austriji.
Istakla je kako Vlada RH na poseban način želi naglasiti važnost suradnje sa svim Hrvatima izvan Hrvatske, ma gdje oni bili, i kako će Hrvatska nastaviti srbiti o Hrvatima izvan domovine, u očuvanju identiteta, kulture i jezika te manjinskih prava kroz rad Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske, Ministarstva vanjskih i europskih poslova i kroz rad hrvatske diplomatske mreže.
Ministrica je također zahvalila svim nazočnima na njihovim dosadašnjim aktivnostima. Među njima i voditelju Hrvatske katoličke misije u Beču fra Josipu Korenu i njegovim suradnicima i časnim sestrama, koje je posjetila uoči susreta s predstavnicima hrvatskih udruga
Vezano uz hrvatski jezik, ocijenila je kako Austrija spada u malobrojne države koje još nisu na svim mjestima, gdje bi mi to željeli, uzela u obzir da je hrvatski samostalni jezik i da na tome treba zajednički dalje raditi kako bi dobio status koji mu pripada. (Fenix Magazin)

Tekst: Snježana Herek