Škola će se deset dana održavati u Hotelu Podravina u Koprivnici te završiti koncertom polaznika u dvorani Domoljub

Škola hrvatskog folklora, dugogodišnji projekt Hrvatske matice iseljenika, započinje 3. siječnja i održavat će se deset dana u Hotelu Podravina u Koprivnici te završiti koncertom polaznika 12. siječnja u dvorani Domoljub s početkom u 20 sati.
Glavni cilj tog Matičina projekta jest očuvanje izvornosti i autohtonosti ovog segmenta tradicijske kulture njegovanjem najvišeg standarda kvalitete. No, tradicija je i osnova za kreativno suvremeno izražavanje tako da se kroz Školu hrvatskoga folklora promiče i njegova autorska, etnološka i folkloristički utemeljena reinterpretacija. Suvremeni život folklorne baštine danas je važan dio suvremene hrvatske kulture u domovini i svijetu te time i uporište kulturnog i nacionalnoga identiteta, čije je očuvanje misija Hrvatske matice iseljenika.
Škola hrvatskoga folklora namijenjena je ponajprije obrazovanju voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških sastava u hrvatskom iseljeništvu i među pripadnicima hrvatskih zajednica koje žive u susjednim zemljama, ali okuplja sve ljubitelje hrvatskoga folklora iz cijeloga svijeta. Današnji programski stručni voditelj Andrija Ivančan u program ŠHF-a ugradio je suvremene trendove plesne edukacije i sve elemente za školovanje voditelja folklornih i tamburaških skupina te je njeno pohađanje i polaganje ispita jedan od kriterija za stjecanje statusa u Hrvatskom društvu folklornih koreografa i voditelja.
Zimski ciklus ŠHF obuhvaća program plesova, nošnji, pjesme i glazbala hrvatskoga alpskog područja koje uključuje sjeverozapadnu Hrvatsku i Istru. Predavat će se i plesovi gradišćanskih Hrvata, hrvatske nacionalne manjine koja živi u austrijskoj pokrajini Gradišće (Burgenland) dok u širem smislu naziv obuhvaća i Hrvate na susjednim područjima zapadne Mađarske i južne Slovačke, donjoaustrijske te moravske Hrvate.
Predavači su ugledni etnolozi i etnomuzikolozi s bogatim koreografskim i pedagoškim iskustvom u scenskoj prezentaciji raznovrsne folklorne baštine hrvatskoga naroda. Uz glavne predavače i koreografe, u realizaciji programa ŠHF angažirani su brojni demonstratori i izvorni kazivači s respektabilnim voditeljskim, koreografskim i metodičkim plesnim i glazbenim iskustvom u vođenju folklornih ansambla i poučavanju školskih grupa.

Tekst: Snježana Jurišić