U Klesarskoj školi u Pučišćima će se, kao i prethodnih godina, održati ovaj tradicionalni ljetni program namijenjen ljubiteljima hrvatskog tekstilnog rukotvorstva, posebice narodnih nošnji, njihove izrade, održavanja i primjene u folklornim društvima

Četrnaesta po redu Hrvatska etnoriznica, radionica za izradu i rekonstrukciju hrvatskih narodnih nošnji i tradicijskih tekstilnih vještina počinje 5. , a traje do 15. kolovoza u Pučišćima na otoku Braču. U Klesarskoj školi će se, kao i prethodnih godina, održati ovaj tradicionalni ljetni program Hrvatske matice iseljenika namijenjen ljubiteljima hrvatskog tekstilnog rukotvorstva, posebice narodnih nošnji, njihove izrade, održavanja i primjene u folklornim društvima.
Voditelj Radionice i autor programa je prof. Josip Forjan, ravnatelj Posudionice i radionice narodnih nošnji iz Zagreba u sklopu Kulturnog centra Travno. Po njegovu izboru će u nastavi sudjelovati i grupa vrsnih asistenata i demonstratora, specijaliziranih za pojedine tehnike rada. Radionica narodnih nošnji sudionicima nudi dvije grupe predavanja: početničku i naprednu. U naprednu grupu će se moći uključiti samo oni polaznici koji su do sada već sudjelovali u ovoj radionici i stekli određena osnovna znanja.
Ove godine podučavat će se tkanje na različitim tkalačkim stanovima, krojenje, šivanje, sve vrste vezova, aplikacija i ukrašavanja, pletenje, izrada tradicijskoga nakita, rekonstrukcija te izrada i održavanje narodnih nošnji. Također, planiraju se i posebni sadržaji poput različitih vrsti čipke. Na završetku programa će se u prostorima Klesarske škole održati tradicionalna izložba radova svih polaznika.
(S.Š.)