Forum otvara ravnatelj Hrvatske matice iseljenika mr.sc. Marin Knezović, glavni izvjestitelj i moderator skupa bit će dr. sc. Robert Skenderović, predsjednik Znanstvenog vijeća Hrvatskog instituta za povijest. Okupljenima će se obratiti rukovoditeljica Odjela za nakladništvo HMI Vesna Kukavica, prof. i Petar Barišić , zamjenik predstojnice Državnoga ureda za Hrvate izvan RH

 

 

Hrvatska matica iseljenika već tradicionalno organizira stručni skup na kojem će se sutra, 16. studenoga u Zagrebu okupiti predstavnici hrvatskih manjina iz Austrije, Crne Gore, Češke, Italije, Mađarske, Makedonije, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Srbije i predstavnici nadležnih državnih tijela, znanstvenih, kulturnih i obrazovnih institucija RH. Ovogodišnji skup, zamišljen kao mjesto dijaloga o stanju znanstvene i kulturne suradnje kao i mogućim prijedlozima mjera koje bi doprinijele boljoj i potpunijoj suradnji, bavit će se znanstvenom i kulturnom suradnjom između hrvatskih manjinskih zajednica i RH (stanje i perspektive).
Forum otvara ravnatelj Hrvatske matice iseljenika mr.sc. Marin Knezović, glavni izvjestitelj i moderator skupa bit će dr. sc. Robert Skenderović, predsjednik Znanstvenog vijeća Hrvatskog instituta za povijest. Okupljenima će se obratiti rukovoditeljica Odjela za nakladništvo HMI Vesna Kukavica, prof. i Petar Barišić , zamjenik predstojnice Državnoga ureda za Hrvate izvan RH.
Na Forum stižu mag. Ivo Domnanović, kurator Hrvatskog centra u Beču, Miroslav Franović, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore iz Tivta i Dijana Milošević, članica Hrvatskog građanskog društva Crne Gore iz Kotora, Lenka Koprivova, potpredsjednica Udruge građana hrvatske nacionalnosti u Češkoj iz Jevišovke, Antonella D’ Antuono, članica Udruge Isola Croata del Molise iz Acquavive Collecrocea, Mišo Hepp, predsjednik Hrvatske državne samouprave iz Budimpešte, mr. sc. Stjepan Blažetin, ravnatelj Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj iz Pečuha, Ivan Bradić, predsjednik Zajednice Hrvata u Makedoniji i Filip Vidović, član Zajednice Hrvata u Makedoniji iz Skopja, Milja Radan, predsjednik Zajedništva Hrvata u Rumunjskoj i Ljubomir Radan, član Zajedništva Hrvata u Rumunjskoj iz Karaševa, Radoslav Janković, predsjednik Hrvatskog kulturnog saveza u Slovačkoj iz Hrvatskog Jandrofa i dr. Ivo Maasz, član Hrvatskog kulturnog saveza u Slovačkoj iz Čunova, Petar Antunović, predsjednik Saveza hrvatskih društava u Sloveniji iz Ljubljane i mag Marko Mandir, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Maribor, Darko Sarić Lukendić, predsjednik Izvršnog odbora Nacionalnog vijeća hrvatske nacionalne manjine i Tomislav Žigmanov, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice.
Mjerodavne domovinske institucije zastupat će predstavnici Ureda predsjednika RH, Hrvatskoga sabora, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstva kulture, Državnoga ureda za Hrvate izvan Hrvatske, Upravnoga odbora HMI-a, HAZU, Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Instituta za etnologiju i folkloristiku, Instituta Ivo Pilar, Instituta za društvena istraživanja, Instituta za migracije i narodnosti, Filozofskoga fakulteta, Agencije za znanost i visoko obrazovanje, Agencije za odgoj i obrazovanje i Nacionalne i sveučilišne knjižnice.
Na Forumu će nazočiti i predstavnici Veleposlanstva Republike Austrije, Veleposlanstva Republike Crne Gore, Veleposlanstva Republike Makedonije, Veleposlanstva Republike Slovenije i Veleposlanstva Republike Srbije.