Na proslavu 35. obljetnice HKUD-a „Fala“ iz Zagreba su došle predstavnice HMI, prof. Srebrenka Šeravić i dipl. iur.Diana Mašala Perković. Nakon proslave u Thayngenu, uslijedili su susreti s Hrvatima u Zürichu i u Luzernu

Na poziv HKUD-a “Fala”, na proslavu njegove 35. obljetnice, iz Zagreba su došle predstavnice Hrvatske matice iseljenika, prof. Srebrenka Šeravić i dipl. iur. Diana Mašala Perković. Nakon proslave HKUD-a “Fala” u Thayngenu, 21. rujna, uslijedili su susreti s Hrvatima u Zürichu i u Luzernu.
Na proslavi u Thayngenu prisutnima su predstavljene djelatnice HMI, rukovoditeljica Odjela za kulturu prof. Srebrenka Šeravić i pravna savjetnica i rukovoditeljica Odjela za opće i pravne poslove dipl. iur. Diana Mašala Perković, koje su u ime Hrvatske matice iseljenika HKUD-u “Fala” uručile priznanje za dugotrajni rad na njegovanju i širenju hrvatske kulturne baštine.
Dan kasnije, djelatnice Hrvatske matice iseljenika razgledale su u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Zürichu izložbu slika hrvatske umjetnice Jasminke Sakač, te razgovarale s prisutnim predstavnicima hrvatskih udruga. Predstavile su Hrvatsku maticu iseljenika, njeno ustrojstvo i djelovanje i ponudile pomoć pri realizacije nekih projekata hrvatskih udruga i klubova. I generalni konzul Hrvoje Cvitanović ponudio je pomoć u ostvarenju spomenutih projekata.
Po završetku susreta gk Cvitanović i dvije gošće iz Hrvatske uputili su se u Luzern, gdje su, u prostorijama HKM Luzern, HKŠD Zrinski-Croatia, HKM Luzern i Misijsko vijeće održali javnu tribinu o oporezivanju inozemnih mirovina u Hrvatskoj, povratku Hrvata u domovinu, novim osobnim iskaznicama, prebivalištu i boravištu i sličnim temama. Odgovore su zainteresirani u Luzernu dobili od Hrvoja Cvitanovića, gk RH u Švicarskoj, a djelomično i od predstavnica Hrvatske matice iseljenika, koje su predstavile i svoja saznanja kako su te teme obrađene i rješavane u drugim zemljama, posebno u Njemačkoj.
Bila su to tri obostrano korisna susreta predstavnica Hrvatske matice iseljenika iz Zagreba s Hrvatima i hrvatskim udrugama u Švicarskoj, a konkretne pozitivne rezultate očekujemo u skoroj budućnosti.
(www.croatia.ch)