Izložbu skulptura u kamenu i bronci Pere Jelisića otvorio je ravnatelj Mimare Tugomir Lukšić, a publici su se obratili i ravnatelj Matice Marin Knezović, akademik Vladimir Paar i autor

Hrvatsko muzejsko društvo bilo je organizator jubilarne, desete Noći muzeja pod nazivom ”Izumi i otkrića – Nikola Tesla univerzalni um”. Noć se nadovezuje na prošlogodišnju manifestaciju, kojom se željelo dodatno afirmirati velika imena hrvatske kulture, umjetnosti i znanosti. Noć muzeja ove godine HMD je ostvarilo u suradnji s hrvatskim muzejima, Gradom Zagrebom, Tehničkim muzejom Zagreb, Teslinim rodnim krajem u Lici – Gradom Gospićem, Muzejom Like Gospić, te Memorijalnim centrom ”Nikola Tesla” Smiljan kao glavnim partnerima.
Po prvi put na Noći muzeja – izložbom u Mimari- sudjelovala je i Hrvatska matica iseljenika. “Tesla”, izložba skulptura u kamenu i bronci Pere Jelisića, čiji je Matica suorganizator, ponovno je, nakon 2006., dostupna zagrebačkoj publici. Organizatorica izložbe bila je voditeljica Matičina odsjeka iseljeničke baštine Ljerka Galic, prof. Izložbu je otvorio ravnatelj Mimare Tugomir Lukšić, uz prigodno slovo mnoštvu prisutnih koje su održali ravnatelj Matice Marin Knezović, akademik Vladimir Paar i autor.
Autor, Tuzlak Jelisić (1939), Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Zagrebu u klasi prof. Frane Kršinića, a postidplomski studij u zagrebačkoj Majstorskoj radionici prof. Vanje Radauša. Član je HDLU-a od 1965. godine. Dobitnik je više nacionalnih nagrada za skulpturu u prostoru, a njegovi radovi nalaze se i u Austriji, Italiji, Njemačkoj, SAD-u i Španjolskoj. Jelisićeva izložba posvećena 150. godišnjici rođenja Nikole Tesle, u organizaciji SKD Prosvjeta Rijeka, 2007. je bila postavljena u riječkoj dvorani Filodrammatice. Autor je izložbu o Tesli pripremao tri godine i predstavio je 20-ak djela – portreta, poprsja i medalja inspiriranih Teslom te djela koja označavaju njegove vizije. Nije se obazirao samo na proslavu Tesline obljetnice, već mu je Tesla dugu niz godina bio i ostao trajna inspiracija. Ponovljeni zagrebački hommage Tesli 2015. tome je najbolji dokaz.
Na Noći muzeja u Mimari našli su se i brendirani proizvodi predsjednice Udruge Nikola Tesla – genij za budućnost Dragice Mihajlović i inovatorska InfraRed slika Nikole Tesle Jane Žiljak Vujić.
Program Noći muzeja 2015. započeo je 30. siječnja svečanim otvorenjem u Tehničkom muzeju u Zagrebu gdje su predstavljen život i rad Nikole Tesle, te interaktivna aplikacija Umrežena virtualna stvarnost tvrtke Ericsson Nikola Tesla, partnera Noći muzeja 2015. Na otvorenju, koje se prenosilo i u dvorištu Tehničkog muzeja, glumci Tvornice lutaka i pjevači zbora “Izvor” izveli su ulomke predstave o Tesli. VIDEO.
Na otvorenju je govorila ravnateljica Tehničkog muzeja Markita Franulić, voditeljica Noći muzeja Dubravka Osrečki Jakelić, u ime ministrice kulture pomoćnica ministrice kulture Vesna Jurić Bulatović, a u ime grada otvorila ju je Sandra Švaljek, zamjenica gradonačelnika Zagreba. Vodič kroz Noć muzeja.
Godine 2004. održana je prva Noć muzeja u Hrvatskoj na samo šest lokacija u Zagrebu. Broj posjetitelja programa neprekidno raste; a u devet godina bilo ih je više od dva milijuna. Prošle godine bilo je rekordnih 360.000 posjetitelja na više od 200 odredišta. Popularni programi održali su se ovaj put u 101 hrvatskom gradu, uz Fojnicu i Goricu iz BiH.

Tekst: Diana Šimurina-Šoufek; Fotografije: Hina