Ravnateljica Osnovne škole Draškovec je na Danima mađarske kulture u Budimpešti postala Vitez svjetovne kulture. Za nagradu ju je predložilo Društvo za javnu prosvjetu Kerestura, a vodstvo Zaklade za kulturu prihvatio prijedlog

Naslov Vitez svjetovne kulture dodjeljuje Zaklada za kulturu naselja na prijedlog neke civilne udruge diljem svijeta. Margit Mirić, ravnateljicu OŠ iz Draškovca je predložilo Društvo za javnu prosvjetu Kerestura (Mađarska) za svoju djelatnost na polju razvoja i uzdizanja pomurskih Hrvata i njihova povezivanja s matičnom domovinom.
Zaklada za kulturu naselja utemeljena je 1998. godine s ciljem očuvanja kulturnog nasljeđa i povezivanje naroda, članovi su joj volonteri sa svih strana svijeta. Povodom milenijske godine Zaklada je utemeljila viteški red za mađarsku kulturu odnosno za svjetovnu kulturu. Pripadnost viteškome redu predstavlja jednu vrstu moralnog priznanja. Članovi viteškoga reda mogu biti osobe koje su volonterski radile na području kulture i na povezivanju naroda.
Ravnateljicu draškovečke škole za nagradu je predložilo Društvo za javnu prosvjetu Kerestura na čelu s predsjednicom Eržebet Deak, a vodstvo Zaklade za kulturu prihvatio prijedlog. Predsjednica Deak i predsjednica keresturske Hrvatske samouprave Anica Kovač pismo o odobrenju prijedloga i pozivnicu na gala program osobno su donijele gospođi Mirić i predale joj na božićnom programu Osnovne škole Draškovec održane u Domu kulture Grada Preloga. Pismo i pozivnica je predana u pratnji članova Udruga Zrinskih kadeta, koji svake godine svojim prisustvom daju posebni značaj središnjoj svečanosti.
Margit Mirić, ravnateljica draškovečke škole u Međimurju je podrijetlom iz Serdahela (Mađarska), a nakon školovanja na Visokoj pedagoškoj školi je započela raditi u Okružnoj hrvatskoj osnovnoj školi. Obiteljski život ju je odveo u hrvatsko Međimurje, gdje su je svi žitelji srdačno prihvatili. Završivši Pedagošku akademiju u Zagrebu radila je kao učiteljica u Draškovcu, a već devetu godinu obnaša dužnost ravnateljice u tome mjestu.
Margit Mirić nije zaboravila na svoj rodni kraj, u mnogim aktivnostima pomaže pomurske škole, kako sa svojim stručnim pedagoškim znanjem tako i s dobrovoljnim radom na društvenom polju. Njezinim posredstvom su donirane hrvatske knjige pomurskim školama, više puta je omogućila serdahelskoj djeci iz Mađarske da borave na izletima u Hrvatskoj, priredila je stručno savjetovanje pedagoga iz Pomurja, održava hrvatski kružok u Serdahelu, sudjeluje u IPA europskim projektima pomurskih i međimurskih škola.
Ove godine su četiri osobe stekle pravo na naslov Viteza svjetovne kulture i to kompozitor iz Slovačke, diplomat iz Norveške, pedagoginja iz Hrvatske i dirigent iz Mađarske.
Svečanoj dodjeli naslova prisustvovala je Silvija Malnar, hrvatska konzulica u Mađarskoj kao i predstavnica Grada Preloga, pročelnica Upravnog odjela za upravu i društvene djelatnosti Grada Preloga.
(Hrvatski glasnik & Grad Prelog)