Osim učenika Hrvatske nastave u Kotoru i Tivtu, na festivalu je nastupilo još 12 dječjih skupina, i to iz Hrvatske i BiH. Festival je okupio 400 najmlađih ljubitelja plesa, pjesme i tradicije

U Osojniku, lijepom selu u blizini Dubrovnika, 15. lipnja održao se drugi po redu “Mali festival folklora i baštine”. Festival je okupio 400 najmlađih ljubitelja plesa, pjesme i tradicije. Među njima bila je i skupina djece Hrvatske nastave u Crnoj Gori sa svojom nastavnicom Anom Šarčević. Na Festivalu oni su predstavili dio baštine Bokeljskih Hrvata.
Na ovom sjajno organiziranom i dobro posjećenom Festivalu, osim učenika Hrvatske nastave u Crnoj Gori, nastupilo je još 12 dječjih skupina: KUD Čilipi, KUD Metković, KUD Ponikovska poskočica, FA Linđo Dubrovnik, K.U.U. Izvor Zaton mali, KUD Humski glas Neum, KUD Stjepan Radić Pridvorje, KUD Kumpanija, Udruga Dubrovački primorski svatovi, HKUD Hutovo BiH, FA Turopolje – Velika Gorica i KUD Sv. Juraj Osojnik. Djeca su se trudila što bolje prezentirati tradiciju i običaje svojega kraja, a publika je njihove nastupe rado nagrađivala zasluženim pljeskom.
Bogati dramsko-folklorni sadržaj ovogodišnjeg festivala bila je prilika i za proslavu dvadesete godišnjice oslobođenja Osojnika te početka obnove sela. Osojnik je za vrijeme Domovinskog rata bio jedno od najvažnijih uporišta obrane Dubrovnika zbog čega je jako stradao. Zahvaljujući donacijama švicarske Vlade te lokalnog povjerenika za obnovu Pava Handabaka, Osojnik je obnovljen. Uz brojne visoke uzvanike, na Festivalu je nazočna bila i predstavnica švicarske vlade Magdalena Lesjak iz Agencije za pomoć i obnovu koja djeluje pri Ministarstvu vanjskih poslova Švicarske.
Učenici koji pohađaju Hrvatsku nastavu u Kotoru i Tivtu prije svojeg nastupa na Festivalu posjetili su Dubrovnik. Inga Živkušić iz Turističke zajednice grada Dubrovnika djeci je približila znamenitosti ovoga grada jedinstvene ljepote te neizmjerno bogate kulturne povijesti.
(Radio Dux)