Na otvorenju izložbe govorili su ravnatelj HMI-ja Marin Knezović, Dragoljub Siljanovski i Goran Korov, autor popratnog kataloga. Prisutnima se obratio i predsjednik Društva Blagoj Šterjov, a program je vodila Ivana Lazarevska. U glazbenom programu nastupila je pjevačka skupina „Momi biserni“ uz pratnju članova orkestra „Ohridski biser“

U Hrvatskoj matici iseljenika 22. svibnja otvorena je filatelističko-numizmatička izložba „Makedonija tako daleka, a tako bliska“, autora Dragoljuba Siljanoskoga. Vlasnik “Foto Centra” iz Našica dobitnik je Nagrade Johan Kohlhoffer za filantropa godine Osječko-baranjske županije 2013. godine. Siljanoski je godinama aktivan u podržavanju Tamburaškog društva „Dora Pejačević“, Slovačke kulturno-umjetničke skupine „Franjo Strapač Markovac“ iz Markovca Našičkog i Makedonskog kulturnog društva „Braća Miladinovci“ iz Osijeka, čije aktivnosti prati videokamerom i fotoaparatom. Izložba je obogaćena i crtežima makedonskih narodnih nošnji koje je izradio arhitekt, Skopljanac Darko Marković i radovima etno-radionice „Razboj“ MKD „Ohridski biser“.
Uz domaćinstvo HMI-ja, izložbu je organiziralo Makedonsko kulturno društvo „Ohridski biser“ iz Zagreba, a pokrovitelji manifestacije nazvane Dani makedonske kulture su Savjet za nacionalne manjine RH i Hrvatska matica iseljenika. MKD “Ohridski biser” u listopadu 2005. osnovali su Makedonci koji žive i rade u Zagrebu.
Na otvorenju izložbe govorili su ravnatelj Hrvatske matice iseljenika mr. sc. Marin Knezović, Dragoljub Siljanovski i mag. povijesti Goran Korov, koji je i autor popratnog kataloga. Uime zagrebačkog gradonačelnika nazočne je pozdravila glumica Kostadinka Velkovska. Prisutnima se obratio i predsjednik Društva Blagoj Šterjov, prof. , a program je vodila Ivana Lazarevska, prof. U glazbenom programu nastupila je pjevačka skupina „Momi biserni“ uz pratnju članova orkestra „Ohridski biser“. Izložba će biti dostupna javnosti do 28. svibnja. VIDEO
Hrvati u Makedoniji i Makedonci u RH regulirali su svoj status i prava međuvladinim sporazumom 2007. godine u Splitu. Zajednica Makedonaca u RH osnovana je 1991. godine i već 24 godine djeluje kao etnička i nacionalna zajednica, odnosno kao apolitička i neprofitna udruga. U Zagrebu danas djeluje više manjinskih i mješovitih društava: MKD “Ohridski biser”, Makedonski omladinski forum, MKD “Krste Misirkov”, Hrvatsko- makedonsko društvo, Zajednica Makedonaca u RH, Makedonsko-hrvatska udruga za promicanje kulturnih vrijednosti i veza “Spectum“, Makedonska udruga žena, Matica Makedonaca u Hrvatskoj i dr. U okviru Zajednice Makedonaca , osim zagrebačkih, djeluje i MKD «Braća Miladinovci» u Osijeku, MKD «Ilinden» u Rijeci, MKD «Makedonija» u Splitu, MKD “Biljana”u Zadru i MKD « Sveti Kiril i Metodij» u Puli.

Tekst: Diana Šimurina-Šoufek