Teško mi je reći naslov je Karuzine knjige (Profil, Zagreb, 2007) koju je na mađarskome jeziku s naslovom Szigetlakók objavila izdavačka kuća Libri. Karuzine sabrane priče bit će predstavljene 25. rujna u knjižnici budimpeštanske Hrvatske škole

 

Teško mi je reći naslov je knjige autora Senka Karuze (Profil, Zagreb, 2007) koju je na mađarskome jeziku s naslovom Szigetlakók objavila izdavačka kuća Libri. Karuzine sabrane priče bit će predstavljene u utorak, 25. rujna, u 13.30 sati u knjižnici budimpeštanske Hrvatske škole.
Knjiga izabranih priča jednog od ponajboljih domaćih pisaca srednje generacije, Senka Karuze, svojevrstni je zaokruženi pregled na posljednjih desetak godina njegova stvaralaštva. Karuzine zbirke priča “Busbuskalai” (1997), “Ima li života prije smrti” (2005) i “Vodič po otoku” (2005) u domaće su književne publike (usprkos slaboj dostupnosti Karuzinih knjiga u distribucijskoj mreži i njegovoj “odsječenosti“ iz književnog života) stekle gotovo kultni status, a izbor iz ovih zbirki nadopunjen je novim pričama koje dokazuju da se doista radi o jednom od najzanimljivijih hrvatskih književnih glasova u dva posljednja desetljeća. Priče koje katkad podsmješljivo katkad s divljenjem promatraju Mediteran (a napose Otok), nastavljaju ponekad tragovima Marinkovića ili Novaka, ali im i izmiču, otkrivajući svjež, gorko-humorističan pogled “lokalca-autsajdera“ na krajolik, Otočane, njihovu svakodnevicu i intimu. Iako se najčešće zadržavaju u onom osjetljivom, neuhvatljivom prostoru između Dvoje, priče u ovoj knjizi ne bježe ni od malih epifanija, otkrića koja Otok smještaju na naše intimne životne zemljovide.
Senko Karuza senko.karuza@st.t-com.hr rođen je 1957. godine u Splitu. Djetinjstvo je proveo na otoku Visu. Školovao se u Visu, Splitu i Zagrebu. Studirao filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavljivao u Poletu, Studentskom listu, Mogućnostima, Rivalu… Uvrštavan u različite antologije, preglede i izbore kratkih priča. Preveden na strane jezike, nastupao na više domaćih i stranih festivala. Osnivač neformalnog Multimedijalnog mobilnog centra za istraživanje alternativnih oblika preživljavanja na malim i pučinskim otocima. ( http://radio.croatica.hu)