Ovogodišnji 47. festival mladih HBZ-a će se prvog vikenda u srpnju održati u KD Vatroslava Lisinskoga. Dirigentica Katarina Lukačević rođena je 1962. u Sisku, a nakon dolaska u SAD 1988. s Cleveland Junior Tamburicom sudjelovala je na gotovo svim festivalima Zajednice u SAD-u, Kanadi i Hrvatskoj. Pod njenim vodstvom CJT je postala, ne samo jedna od vodećih u SAD-u, nego i jedna od brojčano najvećih grupa

 

Kroz čitavu povijest Omladinske kulturne federacije Hrvatske bratske zajednice, počevši sa prvim festivalom 1967. godine, bezbrojni vrsni tamburaški direktori, učitelji, zborovođe, majstori tamburaške glazbe i zabavljači krasili su pozornice godišnjih omladinskih tamburaških festivala predvodeći stotine mladih tamburaša koji su sudjelovali na tim velikim godišnjim priredbama promovirajući hrvatsku kulturnu baštinu. Gost – dirigent festivala 2013., koji se od 5. do 7. srpnja održava u Zagrebu,bit će Katarina Lukačević, umjetnički voditelj, koreograf i pjevački voditelj Cleveland Junior Tamburice.
Gosta dirigenta festivala HBZ-a svake godine biraju odbornici Omladinske kulturne federacije, a biva izabran je zbog svojih doprinosa na polju tamburaške glazbe, posebno u podučavanju mladih glazbenika, pjevača i plesača HBZ-a koji žele što više saznati o svojoj hrvatskoj glazbenoj i kulturnoj baštini. Ovogodišnji 47. festival mladih HBZ-a će se prvog vikenda u srpnju održati u KD Vatroslava Lisinskoga.
Katarina Lukačević (Ceković) rođena je 1962. godine u Sisku, a ondje je roditelji upisuju u glazbenu školu “Fran Lhotka” gdje počinje učiti svirati violinu. U isto vrijeme aktivni je član dječjeg zbora Osnovne škole “Braća Ribar.”  Svoje znanje na području narodnih pjesama i plesova proširuje upisom u KUD “Ivan Goran Kovačić” u Sisku, gdje je ne samo plesač i pjevač nego i vokalni solist. Po završetku srednje škole, upisuje Pravni Fakultet, smjer Viša upravna škola u Zagrebu. Također se upisuje u tada novoosnovani “Omladinski ansambl Lado”, gdje pod vodstvom profesionalnih plesača i pjevača obogaćuje svoje znanje i iskustvo na području hrvatskog folklora. Istovremeno i Školu za klasični balet, ples i ritmiku, gdje stječe zvanje plesač narodnih plesova.
Svoje plesačko i pjevačko iskustvo nastavlja u Studentskom KUD-u „Ivan Goran Kovačić“ u Zagrebu. Godine 1988. upoznaje se sa članovima Cleveland Junior Tamburice, te na njihov poziv dolazi u Cleveland. Postaje njihov umjetnički i pjevački voditelj i koreograf.
Sa Cleveland Junior Tamburicom Katarina je sudjelovala na gotovo svim festivalima Hrvatske bratske zajednice u SAD-u, Kanadi i Hrvatskoj. Pod njenim vodstvom CJT je postala, ne samo jedna od vodećih u SAD-u, nego i jedna od brojčano najvećih grupa. Pod njenim umjetničkim vodstvom i muzičkim vodstvom Gospodina Toma Salopeka, CJT ostvaruje mnogobrojna priznanja na očuvanju hrvatskog narodnog stvaralaštva na području SAD-a. Katarina danas kao viša medicinska sestra radi u Cleveland Clinic na operacionom odjelu, a njena djeca, Marta, Dora i Marko, talentirani su i aktivni članovi Cleveland Junior Tamburice.
Katarina je zahvalna i vrlo uzbuđena što će biti gostujući dirigent na ovogodišnjem Festivalu u Zagrebu.
(Zajedničar)