U Splitu je ove godine Ljetni kamp pohađalo 65 djevojaka i mladića iz Austrijskog Gradišća pod vodstvom Bruna Radakovića, umirovljenog prosvjetnog radnika, te predsjednika HKD Južnog Gradišća.

Već tradicionalno dva puta dnevno se treniralo nogomet na terenu NK Dalmatinac/Hajduk, a pohađalo se i satove hrvatskog jezika. Održan je turnir Osvoji Jadran, kroz edukativnu igru kada igrači na ploči plove od otoka do otoka, od luke do luke, kada ih ometaju ili pomažu im vjetrovi ili ih usporavaju manifestacije na određenim mjestima. Kroz igru sudionici mnogo nauče o našim otocima, njihovom smještaju, nazivima, običajima. Pobjednik turnira bio je Alexander Wukovits i dobio je na poklon igru od Matice iseljenika, da se naučeno ne zaboravi, već da se vježba kod kuće u Gradišću.

Trudom svojih profesora a vlastitim talentom i trudom, polaznici su priredili završnu priredbu na kojoj su pokazali što su sve naučili.
Polaznici Ljetnog kampa ove su godine bili gosti Sportskih igara mladih koje se već tradicionalno održavaju u Splitu u ratnoj luci Lora. Osim što su mogli razgledati ratne brodove, nazočili su i zadnjem danu nogometnog prvenstva na kojem su se Siščani i Splićani borili za prvo mjesto. Dvije djevojke i jedan mladić iz Gradišća bili su izabrani da podijele medalje i pehare pobjednicima turnira. Brončane medalje je dijelila Ines Vukić, srebrne Tomas Rešetar a zlatne Lena Varga.
Nakon toga slijedilo je kupanje na Bačvicama i povratak kući, s obećanjem da se ponovo vidimo dogodine.

Tekst i fotografije: Branka Bezić Filipović

+