Skorašnju proslavu Dana zajedničara Ontarijske federacije slijedi posveta Hrvatskog vrta u Clevelandu i 90. obljetnica društva Hrvatski sinovi odsjeka 617 HBZ-a u Wellandu. Vrhunac će biti rođendanska proslava plovidbom po trima pittsburškim rijekama, uz okupljanje na 83. Hrvatskom danu parku Kennywood

U ljeto Zajednica uplovljava punim jedrima sudeći po slavljima koje obilježava u srpnju i kolovozu. Skorašnju proslavu Dana zajedničara Ontarijske federacije slijedi posveta Hrvatskog vrta u Clevelandu i 90. obljetnica društva Hrvatski sinovi odsjeka 617 HBZ-a u Wellandu. Vrhunac će biti rođendanska proslava plovidbom po trima pittsburškim rijekama, uz okupljanje na 83. Hrvatskom danu parku Kennywood, može se doznati iz najnovijeg broja Zajedničara.
Proslava Dana zajedničara Ontarijske federacije odsjeka HBZ-a priprema se u nedjelju, 13. srpnja u Karlovac parku, u Miltonu, Ontario, Kanada. Jedanaest združenih odsjeka HBZ-a koji čine Ontarijsku federaciju već godinama održavaju ovu svoju popularnu proslavu s piknikom. Karlovac park se nalazi na Thompson Roadu (bivša 3rd Line), a piknik će započeti sv. misom u 13,00 sati.
Piknik i proslava ujedno su promocija hrvatske glazbene baštine, što je jedan od važnih ciljeva HBZ-a i njenih članova općenito. I ove godine održat će se kulturno-umjetnički program u kojem nastupaju grupe pojedinih odsjeka HBZ iz Amerike i Kanade.
Uz vodstvo Zajednice, specijalni gost će biti i Veselko Grubišić, hrvatski veleposlanik u Kanadi
Posveta Hrvatskog vrta u Clevelandu, OH održat će se 10. kolovoza u 14,00 sati na East Blvd. U vrtu su postavljene nove klupe, dovršene stepenice i kao najznačajnije -kopija Višeslavove krstionice.
Potom, Društvo Hrvatski sinovi odsjeka 617 HBZ-a proslavit će svoju 90. obljetnicu djelovanja 16. kolovoza u Hrvatskom narodnom domu na 6 Broadway ulici u Wellandu, ON. Na koncertu nastupa TS Džentlmeni iz Osijeka te solisti Stjepan Jeršek i Mia Dimšić.

120. obljetnica Zajednice proslavit će se plovidbom po trima pittsburškim rijekama. Izvršni odbor Zajednice pokrenuo je posebnu člansku kampanju u kojoj će graditelji biti nagrađeni besplatnom plovidbom po trima pittsburghškim rijekama. Tijekom plovidbe putnike će zabavljati tamburaši, uz ukusnu večeru. Plovidba je zakazana za 29. kolovoza na luksuznom brodu “Empress” koji će zaploviti od Station Square pristaništa u južnom predjelu grada Pittsburgha, PA. Za graditelje Zajednice je rezervirano pedeset mjesta, a ostala će moći zakupiti zainteresirani članovi Zajednice i njihovi prijatelji.
Sljedeći dan, 30. kolovoza, članovi će se okupiti u zabavnom parku Kennywood na proslavi 83. godišnjice Hrvatskog dana, koji je također posvećen 120.rođendanu Hrvatske bratske zajednice.
(dšš)