Gostovanje su zajednički organizirali FA Linđo iz Dubrovnika i podružnica HMI Dubrovnik u suradnji s Hrvatskim centrom Beč, Kulturnim i sportskim društvom Zagreb u Beču, Hrvatskim domom Linz, Kugom Veliki Borištof i Hrvatskim snom Salzburg te Hrvatsko -austrijskim društvom Dubrovnik

Gostovanje Dubrovčana od 2. do 8. travnja ostvareno je pod pokroviteljstvom Veleposlanstva RH u Republici Austriji – i u zajedničkoj organizaciji FA Linđo iz Dubrovnika, podružnice Hrvatske matice iseljenika Dubrovnik i u suradnji s hrvatskim udrugama iz Austrije: Hrvatskim centrom Beč, Kulturnim i sportskim društvom Zagreb u Beču, Hrvatskim domom Linz, Kugom Veliki Borištof i Hrvatskim snom Salzburg te Hrvatsko -austrijskim društvom Dubrovnik. 

Na brojnim festivalima linđovci su osvajali značajna priznanja, no gostovanje u Austriji je bez sumnje jedan od vrhunaca, u novije doba, u povijesti ovog renomiranog folklornoga ansambla koji prezentira folklornu baštinu prije svega Dubrovnika, Dalmacije, ali i cijele Hrvatske.
Linđovci, pod ravnanjem Dubravke Sarić, ostvarili su značajnu, iako iscrpljujuću, turneju po Austriji. Hrvatski centar u Beču, 3. travnja, bio je prva postaja ansambla, prateći »Razgovor u Centru« s Tatjanom Šehić, performans-umjetnicom, plesačicom i voditeljicom plesnog projekta »Drmeš« u Beču.
U predivnom bečkom kazalištu Odeon, 4. travnja, uz velike ovacije nekih 300 gledatelja, dubrovački Linđo bečkoj je publici – uz novije hrvatske doseljenike, veliki broj gradišćanskih Hrvata i zavidni broj Austrijanaca – pokazao vrhunsku folklornu izvedbu. Gabriela Novak-Karall, glavna tajnica Hrvatskog centra u Beču a ujedno i predsjednica nadregionalnog folklornog ansambla gradišćanskih Hrvata Kolo-Slavuj, koja je zaslužna za uspješno gostovanje Linđa u Beču, nakon nastupa je govorila o jednom od “vrhunaca predstavljanja Hrvatske i njene tradicijske baštine a, prije svega i Dubrovnika, u austrijskoj metropoli“. Uz Linđo, na koncertu je nastupio i folklorni ansambl gradišćanskih Hrvata Kolo-Slavuj.

Hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota, i sam je bio zadivljen folklornim umijećem Linđa i Kolo-Slavuja. Uz veleposlanika, koncertu je bila nazočna i ministrica savjetnica za kulturu u Veleposlanstvu RH u Beču dr. Zdenka Weber i upravo pristigla nova veleposlanica pri Misiji UN-au Beču Dubravka Simonović.
Članovi ansambla 5. travnja su posjetili Željezno, glavni grad pokrajine Gradišće. Ondje su bili gosti pokrajinske vlade, a primio ih je i na odličnom gradišćanskohrvatskom pozdravio i predsjednik Gradišćanskog zemaljskog sabora Gerhard Steier. Nadalje su bili gosti u regionalnom studiju ORF-a (Austrijske radio televizije), gdje je Dubrovčanima voditelj Redakcije za narodne grupe, Fred Hergović, objasnio zadaće i rad ovog studija.

Poslije razgledavanja znamenitosti, navečer su linđovci bili gosti obitelji Klausa i Gizele Čenar. U subotu, 6.travnja, ugostio ih je Paul Blagus, a poslijepodne ih je čekao nastup na pozornici Kulturnoga centra KUGA u Velikom Borištofu. Turneja Linđa završila je 7. travnja u ranim večernjim satovima u Linzu, glavnom gradu austrijske pokrajine Gornja Austrija.

Tekst: Petar Tyran

Fotografije s gostovanja Linđa pogledajte na http://hrvatskenovine.at/galerija