Lektorat u Dublinu, osnovan 15. listopada, prvi je takve vrste u nekoj anglosaksonskoj zemlji. Trinity Collegeu, najstarije i najprestižnije irsko sveučilište nalazi se među 100 najboljih sveučilišta na svijetu

 

 

 

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske dr. sc. Željko Jovanović i dr. Patrick Prendergast, rektor Trinity Collegea, potpisali su u Dublinu Ugovor o uspostavi Lektorata hrvatskog jezika i književnosti, što predstavlja izniman doprinos afirmaciji hrvatskog jezika i kulture u svijetu.
Lektorat hrvatskoga jezika u Dublinu, osnovan 15. listopada, prvi je takve vrste u nekoj anglosaksonskoj zemlji. Tijekom boravka na Trinity Collegeu, najstarijem i najprestižnijem irskom sveučilištu koje se nalazi među 100 najboljih sveučilišta na svijetu, ministar Jovanović posjetio je i nedavno otvoreni Biomedicinski institut, jednu od najsuvremenijih sastavnica Collegea.
Tijekom boravka u Republici Irskoj, ministar Jovanović sastao se i Ruairijem Quinnom, irskim ministrom obrazovanja i zanimanja s kojim je razmijenio iskustva o aktualnim pitanjima u području obrazovanja. Ministar Quinn Hrvatskoj je ponudio pomoć i iskustvo prilikom izrade strategije obrazovnog sustava te naglasio kako će Irska tijekom predsjedanja EU, koje počinje 1. siječnja 2013., posebnu pažnju usmjeriti na edukaciju učitelja i povećanje učinkovitosti sveučilišta.
(http://public.mzos.hr)