U kolovozu se svake godine u Mundimitru organizira Lito s nami, lipo s nami, niz događanja, kojima se čuvaju tradicija i kultura Moliških Hrvata.

Na lokalitetu ”selo” gdje se nalazi crkva svete Lucije, 15. kolovoza na blagdan Vele gospe, okupile su se obitelji i družile na livadi oko crkve. Uz crkvu je vezana zanimljiva priča. Početkom prošlog stoljeća, nitko nije posebno mario za to mjesto, koje je tada bilo obična livada, sve dok jedan slijepac iz sela nije sanjao da se baš tu nalazi crkva. Mještani su na njegovo insistiranje počeli proučavati teren i pronašli su temelje crkve na kojima su kasnije izgradili novu. Primijećeno je da je tu i staro groblje jer se svuda oko crkve nailazilo na kosti, da bi ih se skupilo i položilo na jedno mjesto. U crkvi je poviše oltara napisano: Sveta Luca Mol za nas.

U Mundimitru se organizira i trka magaraca. Magarce se dovede iz drugih mjesta i to samo četvero jer predstavljaju četiri dijela mjesta. Trka traje ovisno o raspoloženju četveronožnih natjecatelja, a nakon proglašenja pobjednika, gradonačelnik časti cijelo mjesto špagetima na aglio, olio i peperoncino, uz domaće vino, naravno.

Fundacija Agostina Piccoli u kolovozu priređuje literarni natječaj za najbolje stihove napisane na našo ili na moliškom hrvatskom jeziku. HMI podružnica Split, ove godine se pridružila prezentacijom Gorana Borčića savjetnika Muzeja grada Splita, koji je autor knjige Oružje iz fundusa Muzeja grada Splita. Borčić je priredio DVD s izborom oružja iz vremena kada su Moliški Hrvati došli s one bane mora. Prezentacija je organizirana 17. kolovoza a iste večeri koja se zvala Večera na-našo su dodijeljene nagrade za najbolji literarni rad. Moderator večeri bio je i organizator Antonio Sammartino. Nagrađeni su bili Lucio Caruso, Enrico Cocciolillo i Luigi Gentilini, koji je pred dugi niz godina učio hrvatski jezik na tečaju kojeg je organizirala HMI podružnica Zadar.

Možemo reći da smo ove godine prisustvovali i jednom povijesnom događaju. S našimi riči, izdanje Fundacije Piccoli prevedeno je na Braillevo pismo za slijepe osobe. Knjigu je preveo prof. Ivan Krznarić iz Zagreba, koji se nazočnima obratio prigodnom riječju. Na kraju je gradonačelnik Sergio Sammartino sa zadovoljstvom podržao inicijativu da se Mundimitar proglasi gradom pjesnika. U glazbenom dijelu programa nastupila je odlična mlada vokalna skupina Kroatarantata. Prevoditeljica je te večeri bila Vesna Sammartino.

dućeg dana, 18. kolovoza, cijelo mjesto je uživalo u pasta e fagioli, manifestaciji jela, glazbe i veselja. To je dan rođenja Marka Marulića, oca hrvatske književnosti, suvremenika seobe Hrvata u Molise koji su i danas sačuvali jezik kojim je on pisao Juditu. Nesvjesno, to čini naše veze još čvršćima.

Tekst i fotografije: Branka Bezić Filipović