Ovogodišnja turneja bila je posvećena slavlju 120. obljetnice Zajednice. Turneja je obuhvatila oko 17 koncerata u 17 gradova Kanade i Amerike u kojima posluju odsjeci HBZ-a ili hrvatska kulturna društva i domovi

Ovogodišnja Kulturna turneja Hrvatske bratske zajednice u Americi bila je posvećena slavlju 120. obljetnice.
Utemeljitelji Zajednice su već kod osnivanja 1894. dali prisegu da će osnovanoj organizaciji biti glavna zadaća okupljanje i druženje Hrvata u Americi te njegovanje i čuvanje hrvatske baštine i identiteta.
Tako je uz dva godišnja tamburaška i folklorna festivala, za mladež u srpnju i odrasle u studenome, pokrenuta i kulturna turneja tijekom mjeseca kolovoza i rujna. Na turneju HBZ-a pozivaju se i sastavi i pjevači iz domovine Hrvatske. Turneja je obuhvatila oko 17 koncerata u 17 gradova Kanade i Amerike u kojima posluju odsjeci HBZ ili hrvatska kulturna društva i domovi.
Ovogodišnji sudionici turneje bili su Tamburaški sastav “Džentlmeni” i solisti Mia Dimšić i Stjepan Jeršek Štef iz Osijeka. Od svog dolaska u Toronto, 13. kolovoza, i odlaska, 8. rujna iz Pittsburgha, održali su 17 vrlo uspješnih i dobro posjećenih koncerata, proputovali više od 7 tisuća kilometara te zabavili vise tisuća članova i prijatelja HBZ-a.
Vrhunac turneje i slavlja obljetnice bio je u Pittsburghu, gradu u kojem je smješten glavni ured i uprava. Gosti iz Hrvatske obišli su prostorije HBZ-a i muzej “Bernard M. Lukeitch” a navečer održali veliki ‘show’ na brodu krstareći trima gradskim rijekama.
Više od 250 uzvanika i gostiju pozdravio je novoizabrani glavni predsjednik Hrvatske bratske zajednice Edward W. Pazo i prigodnim riječima uputio iskrene rođendanske čestitke Zajednici, članovima i vodstvu.
Idućega dana, u predgrađu Pittsburgha – Kennywood parku – održan je još jedan veliki koncert Džentlmena, Mije i Štefa – povodom slavlja 83. Hrvatskoga dana.

Tekst: Franjo Bertović