Gradonačelnik grada Biograda Ivan Knez sa suradnicima primio je 25. srpnja u prijateljski posjet članove HKPD „Matija Gubec“ iz Tavankuta.

Riječ je o bačkim Hrvatima iz Vojvodine koji njeguju svoju baštinu u više različitih segmenata, a posebno su prepoznatljivi po umjetnosti slika naive u tehnici slame. Kako ova skupina gostuje u gradu Biograda već nekoliko dana bila je ovo prilika za prijem kod gradonačelnika, koji je upriličen u prostorijama biogradske Gradske vijećnice.
Ovom prigodom gradonačelnik Ivan Knez upoznao je goste sa gradom, njegovom razvojnom orijentacijom, projektima koji se u gradu provode zadnjih nekoliko godina, a odnose se na turizam, poljoprivredu, obrazovanje, sport i rekreaciju, te zabavu. Dio projekata je dovršen, poput primjerice izgradnje dječjeg vrtića čijim dovršenjem za upis u vrtić u gradu nema više listi čekanja, što je od posebnog značenja za grad. Dio projekta u različitim je fazama realizacije jer je riječ o velikim i zahtjevnim projektima, što je na neki način i razumljivo, no i oni će biti postupno riješeni u to nema sumnje, zaključio je gradonačelnik.
Predsjednik gostujućeg KUD-a Ladislav Suknović, govorio je o radu društva, uspjesima i planovima ali i mjestu iz koga dolaze . Tavankut je zahvaljujući djelomično i našem trudu, radu i rezultatima rada, postao prepoznatljiv daleko izvan svog okruženja. Uz činjenicu što njegujemo naše kulturnu baštinu kroz pjesmu, ples i nošnje našega kraja, radimo u više različitih sekcija. Jedna od najprepoznatljivijih je upravo ova slamarska, čije radove smo predstavili na izložbu u vašem Zavičajnom muzeju. No imamo i niz drugih aktivnosti ali i članove koji su maksimalno angažirani na svakom od projekta. Moram ovom prilikom istaknuti da naše mjesto Tavankut spada među deset najturističkijih mjesta u Vojvodini, a budući da je među članovima i veliki broj mladih, za očuvanje tradicije našeg mjesta i kraja u budućnosti nema straha, kazao je uz ostalo gospodin Suknović.
Potom su razmijenjeni darovi, ali i uslijedili pozivi za suradnju na kulturnom planu. Mladi iz KUD-a oduševljeni su Biogradom, njegovim hortikulturnim uređenjem, morem te ponudom svega i svačega što se može vidjeti, kušati ili kupiti u jeku turističke sezone. Za vrijeme svoga petodnevnog boravka u gradu, ova vrsna folklorna skupina predstaviti će se kroz još dva nastupa na pozornici i rivi u ispred Gradske uprave.J.F.
Izvor: Grad Biograd na Moru